Novi projekat USAID-a: Za jačanje turizma u BiH 20 miliona dolara | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oporavak od uticaja pandemije

Novi projekat USAID-a: Za jačanje turizma u BiH 20 miliona dolara

Autor Dragana Božić
Autor Dragana Božić

Novi petogodišnji Projekat razvoja održivog turizma u BiH Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/, predstavljen danas u okviru dvodnevnog vebinara, predviđa 20 miliona dolara za aktivnosti na jačanju ove privredne grane, kako bi turizam postao "top-sektor" u BiH.

Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ukazao je na značaj USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u BiH, koji podrazumijeva sveobuhvatne aktivnosti na jačanju ove privredne grane, uključujući javni i privatni sektor i traje pet godina.

"Na osnovu tih raspoloživih sredstava ćemo ublažiti posljedice kovida 19 na turističku privredu i stručno se ohrabriti i edukovati za neke nove izazove koje turizam od nas traži", rekao je Košarac na početku dvodnevnog vebinara u organizaciji USAID-a.

On je rekao da će situacija izazvana pandemijom virusa korona ostaviti dubok trag na strukturu turizma u BiH, te će za rješavanje nastalih problema biti potreban sveobuhvatan i proaktivan pristup.

Košarac je istakao da je najjači udar osjetio sektor turizma i da novi petogodišnji Projekat razvoja održivog turizma u BiH dolazi u pravo vrijeme, te da treba iskoristiti šansu da turizam postane "top-sektor" u BiH.

"BiH ima potencijal za razvoj turizma jer je stopa rasta turističkih dolazaka u periodu od 2010. do 2019. godine porasla za dva puta. Od 2017. do 2019. godine za dodatnih 25 odsto", naveo je Košarac.

On je dodao da je prije pandemije zabilježena jedna od najvećih stopa rasta u zemljama zapadnog Balkana, te da su dolazili turisti iz regiona, ali i Kine, Koreje, SAD, svih zemalja Evrope.

Košarac je naglasio da BiH svojom raznovrsnom turističkom ponudom zadovoljava zahtjeve različitih profila turista, te da turizam može biti jaka privredna grana.

Ističući koordinišuću ulogu Ministarstva spoljne trgovine i turizma, Košarac je zahvalio resornim ministrima entiteta koji slušaju glas privrede i aktivnosti usklađuju prema potrebama, sa ciljem prevazilaženja sadašnje situcije, te politikama u traženju načina da se saniraju posljedice kovid 19 na turističku privredu u Republici Sprskoj i Federaciji BiH.

Ambasador SAD Erik Nelson izrazio je zadovoljstvo što je današnji vebinar okupio profesionalce iz oblasti turizma koji će pomoći da se privuku investicije i na taj način ojača ekonomija ove zemlje.

On je naglasio da BiH ima šta da ponudi turistima, ali da je neophodno da se ta informacija podijeli sa svijetom.

"Kroz projekt USAID vlada SAD će pomoži lokalnim akterima da predstave ponude jer je neophodno pomoći jačanju turizma u postkovid svijetu. Ova zemlja sada treba preduztei korake da se prilagodi postkovid svijetu", rekao je ambasador SAD.

On je ukazao na neophodnost da se ulaže u infrastrukturu, jače higijenske standarde, ali i digitalno predstavljanje turističkih destinacija, u čemu će se kroz ovaj prokjet USAD-a pomoći lokalnim akterima.

Direktor USADI-a u BiH Nensi Eslik ponovila je da je pandemija kovid 19 imala razorne posljedice u čitavom svijetu po čemu i BiH nije drugačija.

Ona je istakala da USAID pomaže da se ostvare investicije u turziam što omogućuje više novih radnih mjesta i jačanje ekonomije BiH.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić rekla je na predstavljanju petogodišnjeg projekta razvoja održivog turizma u BiH da će se nastojati da se pomogne oporavku turizma u Srpskoj i BiH da bi se povećala zaposlenost i iskoristili prirodni potencijali.

Gašićeva je napomenula da su turistički vaučeri u doba pandemije virusa korona dali višestruku korist u očuvanju radnih mjesta i opstanku privrednih subjekata, uz napomenu da je 500 ljudi ostalo bez posla u oblasti turizma.

Na početku vebinara, koji organizuje Američka agencija za međunarodni razvoj /USAID/ u sklopu pokretanja petogodišnjeg projekta razvoja održivog turizma u BiH, Gašićeva je navela da se Vlada Republike Srpske pokazala kao stabilan i pouzdan parner privredi Srpske.

"U budućem periodu nastojaćemo svim snagama pomoći oporavku turizma u Republici Srpskoj i BiH kako bi privredne subjekte poveli na najbolji put, doprinijeli povećanju zaposlenosti i iskoristili prirodne potencijale", dodala je Gašićeva.

Gašić je istakla da uprkos strahovima koje donosi virus korona život nije i ne smije da stane, te podsjetila da je od početka pandemije, Vlada Republike Srpske preduzela niz aktivnosti spašavajući segment turizma, ali i ukupan privredni život.

Posebno je istakla mjere pomoći privrednim subjektima u okviru kojih su uplaćivani poreze i doprinose da bi im se pomoglo da ostanu i opstanu u svom poslu.

"Turistički vaučeri su odličan projekat. Prema povratnim infomracijama, zaista je pomogao opstanku privrenih subjekata. Imamo više od 28.000 izdatih vaučera, 95 privrednih subjekata koji su se uključeni u ovaj projekat i više od 28 turističkih agencija preko kojih je moguće ugovoriti aranžmane i realizovati na teritoriji Republike Srpske", pojasnila je Gašićeva.

Ona je napomenula i kako je smanjen broj dolazaka turista doveo do pada prihova od boravišne takse.

Federalni ministar turizma i zaštite životne sredine Edita Đapo najavila je donošenje tri zakona u vezi sa sektorom turizma i ugostiteljstva u okviru kojih se primjenjuju najbolje svjetske prakse.

Ona je podsjetila da je u proteklom perodu urađen taktički plan razvoja turizma što vladama i privatnom sektoru pomaže u trasiranju puta, kao i da su pokrenute aktivnosti na izradi strategije razvoja turizma Federacije BiH.

Đapo je naglasila da privatni sektor ima važnu ulogu u razvoju ove privredne grane, te da je pokretač pozitinih promjena u oblasti turizma.

Ona je zahvalila Vladi SAD i USAID-u za brzu reakciju i pomoći na izradi vodiča i protokola za putovanja u vrijeme pandemije.

Dvodnevni vebinar održava u sklopu pokretanja petogodišnjeg projekta USADI-a razvoju održivog turizma u BiH koji je vrijedan 20 miliona dolara.

Putem podsticanja saradnje svih nivoa vlasti, privrede i lokalnih zajednica, projekat će podržati oporavak turističkog sektora u BiH od negativnih uticaja pandemije virusa korona. 

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE