Danas je Svjetski dan Roma

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Danas je Svjetski dan Roma

Autor SRNA
Autor SRNA

BiH je uspjela napraviti značajne rezultate u rješavanju problema Roma u oblastima stanovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i obrazovanja, ali to nije ni približno dovoljno, ocijenjeno je na konferenciji u Sarajevu.

siromašna deca, sirotinja, cigani, romi Izvor: MONDO Sivački Goran

"Bez obzira na pozitivne pomake i postignute rezultate, romska populacija u BiH i dalje prolazi kroz iste probleme i izazove socijalnog isključivanja i vidnog siromaštva", istaknuto je u govoru ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac, koji je pročitala njen pomoćnik Saliha Đuderija.

To je, navodi se u govoru, nametnulo potrebu za revizijom postojećeg Akcionog plana za Rome, a implementacija revidiranog akcionog plana trebalo bi da omogući ravnopravnost, poboljšanje zdravstvenog stanja romske populacije, pristupa zapošljavanju i stambenom zbrinjavanju.

Šef Misije OEBS u BiH Džonatan Mur rekao je da se na ovaj dan odaje priznanje jedinstvenoj i raznolikoj romskoj zajednici koja se suočava sa ogromnim socijalnim, ekonomskim i političkim izazovima.

"Misija OEBS u BiH ponovo želi naglasiti značaj romske kulture i identiteta, kao i obavezu vlasti da štite i poštuju prava svih građana BiH", istakao je Mur.

Prema njegovim riječima, poboljšanje situacije u kojoj se nalaze Romi predstavlja važan dio rada Misije i samog OEBS-a.

Predsjedavajuća Odbora za Rome pri Savjetu ministara BiH Indira Bajramović je konstatovala da su u BiH postignuti zapaženi rezultati posebno u oblasti stambenog zbrinjavanja Roma, ali nešto manje u oblasti obrazovanja, zdravstva i zapošljavanja.

Ona je navela podatak da je više od 95 posto Roma nezaposleno, a većina preživljava prikupljajući sekundarne sirovine i radeći na crno.

"Nezvanično se procjenjuje da više od 50 posto Roma i Romkinja nije uključeno u zdravstveni ili obrazovni sistem. Romska djeca, uglavnom radi socijalne isključenosti, napuštaju školu", upozorila je Bajramovićeva.

Svečanu konferenciju u povodu 8. aprila - Svjetskog dana Roma organizovalo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji sa Odborom za Rome pri Savjetu ministara BiH i ženskom romskom mrežom "Uspjeh", te uz podršku Ker internešnel Balkansa.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader