Novac za poplavljene opštine iz Fonda solidarnosti | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Novac za poplavljene opštine iz Fonda solidarnosti

Autor SRNA
Autor SRNA

Upravni odbor Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske odobrio je danas pet miliona KM za troškove lokalnih zajednica koje su one imale tokom prošlogodišnjih poplava.

  Premijerka Republike Srpske i predsjednica Upravnog odbora Fonda solidarnosti za obnovu Srpske Željka Cvijanović rekla je da je odluka donesena na prijedlog i po kriterijumima republičkog Saveza opština i gradova, a da će novac u naredna dva do tri dana biti na raspolaganju lokalnim zajednicama.

"Na ovaj način, lokalnim zajednicama se priznaje dio troškova koje su imale za vrijeme i nakon poplava, a odnose se na gorivo, struju, hranu, zbrinjavanje evakuisanog stanovništva, na deponovanje smeća i druge troškove koji su tada bili nametnuti, odnosno nisu bili planirani", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci nakon sjednice Upravnog odbora Fonda solidarnosti.

Prema njenim riječima, kriterijumi za dodjelu sredstava lokalnim zajednicama su iznos same štete, odnosno iznos novca kojim su intervenisali tokom poplava, te vrijednost i broj vaučera izdatih po tim opštinama.

Cvijanovićeva je naglasila da je danas donesena i odluka da se Doboju stavi na raspolaganje iznos od šest miliona KM kao podrška privredi, odnosno potopljenim privrednim subjektima na teritoriji grada, a čime bi se pokrilo 15 odsto ukupne štete u privredi.

Ona je naglasila da je odluka donesena na osnovu ranijeg dogovora između predsjednika Republike Srpske, Vlade, te predstavnika grada Doboja i lokalnih privrednika, a nakon što je Fondu solidarnosti dostavljen spisak oštećenih privrednih društava.

"S tim u vezi je i odluka, a na osnovu dogovora koji je postignut između predsjednika Republike Srpske, ministara, i gradonačelnika Doboja, da i lokalna zajednica u svrhu podrške lokalnim privrednicima učestvuje sa tri miliona KM", navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da će slična podrška biti upućena privrednicima u ostalim lokalnim zajednicima koje su bile zahvaćene poplavama, a na osnovu procjene da je za realni sektor potrebno oko 20 miliona KM.

Cvijanovićeva je dodala da je na današnjoj sjednici Upravnog odbora Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske odlučeno da se 196.000 KM stavi na raspolaganje za projekte sanacije vodovoda u Zvorniku i sanaciju Centra za kulturu u opštini Čelinac.

"Za tri opštine za koje smo ranije donosili odluke, a odnose se na Novi Grad, Šamac i Lopare, ova sredstva se izdvajaju iz donacije `Fonda dijaspore za maticu` u ukupnom iznosu 500.000 KM", istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, danas je donesena odluka da se izdvoji milion KM za projekte eksproprijacije tokom rekonstrukcije nasipa u opštinama Kozarska Dubica, Gradiška i Bijeljina.

"Za određene izvedene radove odlučeno je da se stavi na raspolaganje 1,4 miliona KM", rekla je Cvijanovićeva, dodajući da je preduzeću "Putevi Republike Srpske" odobreno 5,5 miliona KM za obnovu magistralnih puteva na području Republike.

Ona je navela da je za rekonstrukciju Centra za socijalni rad u Bijeljini odobreno 200.000 KM uz sredstva koja će izdvojiti strani donatori, a da je Fond solidarnosti konstatovao da slične potrebe postoje i u nekim drugim lokalnim zajednicama.

Cvijanovićeva je rekla da je na današnjoj sjednici bilo riječi i o realizaciji ranije odluke da se kao pomoć poljoprivredi izdvoji 12 miliona KM, te da je konstatovano da je 21 odsto štete već sanirano.

Ona je napomenula da je svaka od danas donesenih odluka i razmatranih informacija važna sa aspekta podrške funkcionisanju lokalnih zajednica, privrede i poljoprivrede.

Cvijanovićeva je podsjetila da je na prošlom sastanku, na kojem je produžen rok za izdvajanja u Fond solidarnosti, utvrđeno da su prioriteti privreda i podrška lokalnim zajednicama u nadoknadi troškova koje su imali u eksproprijaciji zemljišta da bi što prije bili realizovani projekti u vodoprivredi.

"Današnje odluke su prve odluke u tom pravcu", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada Srpske odavno usvojila izvještaje o procjeni štete tokom poplava, koji su rađeni na osnovu procjena Svjetske banke, Evropske komisije i domaćih stručnjaka, a koja iznosi oko dvije milijarde KM.

Cvijanovićeva je podsjetila da je više od 86 miliona KM plasirano kroz platne kartice kao podrška građanima i njihovim domaćinstvima, a istovremeno je pomognuto i privrednicima da se taj novac koristi kod njih, a da im banke budu partneri u skraćivanju rokova isplate.

"Za ovaj koncept nadoknade štete dobili smo sve moguće pohvale međunarodnih organizacija i vlada u regionu, koje su pitale ko nam je osmislio taj koncept", istakla je Cvijanovićeva.

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE