• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuhate ili vozite na plin? Evo šta treba da znate

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

Iako ugradnja uređaja koji rade na plin ima svoje prednosti, mora se biti vrlo oprezan, jer, ako se ne pazi, ovakvi gasovi mogu da predstavljaju pravu tempiranu bombu. Gas u domaćinstvu nije opasan ako se pravilno koristi.

Nedavna eksplozija plinske boce u Prijakovcima kada je teško povrijeđen muškarac, vjerovatno se mogla izbjeći. Istražili smo zašto dolazi do ovakvih eksplozija i šta treba uraditi kako bi se spriječile.

OSNOVNA PRAVILA

Za spajanje plinske boce i namjenskog uređaja (gorionici, rasvjeta, grijalice i sl.), mogu se koristiti samo instalacije (crijeva ili cijevi) izrađene od specijalnog materijala, otpornog na djelovanje plina.

"Prilikom svake zamjene plinske boce, potrebno je izvršiti provjeru nepropusnosti ventila boce, regulatora pritiska i priključnog crijeva, koji se prekriju sapunicom ili pjenom od brijanja. Ukoliko se pojave mjehurići, na ventilu boce, ventil na boci, zatvoriti i iznijeti na otvoren (izvan objekta) i bezbijedan prostor (gdje nema potencijalnog izvora paljenja), ako propušta plin i poslije zatvaranja ventila.  U slučaju da se mjehurići pojave na regulatoru pritiska ili crijevu, ventil na boci, zatvoriti,  a neispravne elemente zamijeniti novim. Provjeru ne vršiti šibicom ili upaljačem!“, rekao je za naš portal Mladen Ćućun, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice.

Iz ovog Odsjeka kažu kako do eksplozije plinske boce u domaćinstvu ili automobilu može doći, ali su rijetke i uglavnom se dešavaju eksplozije smjese plina koji je iscurio iz boce ili instalacije i vazduha.

„Eksplozija plinske boce može nastati na dva načina. Prvo, ukoliko je boca izložena djelovanju otvorenog plamena ili drugog izvora toplote. U ovom slučaju u njenoj unutrašnjosti dolazi do povećanja zapremine tečne faze (djelovanjem visokog pritiska na gas, isti prelazi u tečno stanje) i povećanja pritiska, što prouzrokuje eksploziju. Drugi način je ukoliko gori plin koji curi iz boce, do eksplozije će doći kada se izjednači plin iz boce sa atmosferskim pritiskom, odnosno, kao posljedica izjednačavanja pritiska, plamen prodire u unutrašnjost boce, te zbog trenutnog sagorijevanja dolazi do eksplozije“, ističe Ćućun.

VODITE RAČUNA O SLJEDEĆIM STVARIMA

Da bi biste kao korisnici plinskih boca u domaćinstvima ili u automobilima bili sigurni, potrebno je preduzeti mjere opreza koje podrazumijevaju da prvenstveno radove na plinskim instalacijama prepustite ovlaštenim licima i ne improvizujete.

Zatim, provjerite da li su plinske boce postavljene u skladu sa uputstvima i izvršite pregled (ispitivanje nepropusnosti) ventila boce, regulatora pritiska i priključnog crijeva, na gore opisan način kod svake zamjene boce.

- Prilikom zamjene boce, zamijeniti i zaptivni prsten (brtvu) između ventila boce i regulatora pritiska.

- Zaptivni prsten (brtvu) ne pravite sami, već ih treba uzeti kod ovlaštenog distributera plinskih boca za domaćinstvo. Kao što je naprijed navedeno, nisu svi materijali otporni na djelovanje plina.

- Poslije svake upotrebe plinske boce, zatvoriti ventil, jer u međuvremenu može doći do pucanja crijeva i isticanja plina, što može prouzrokovati eksploziju.

- Vršiti redovnu zamjenu regulatora pritiska i priključnog crijeva prema preporukama proizvođača.

- Plinsku bocu ne držati na suncu ili u blizini nekog izvora toplote.

- Ukoliko dođe do izbijanja požara u stanu, po mogućnosti, iznesite plinsku bocu na otvoren prostor, ili upozorite vatrogasce, po njihovom dolasku, da se u prostoriji nalazi plinska boca.

- Pri korištenju plinskih grijalica ili peći, iste, troše kiseonik iz prostorije, čime se povećava koncentracija gasova opasnih po život, a naročito ugljenmonoksida. Ovi uređaji moraju biti priključeni na instalaciju za odvođenje produkata sagorijevanja (dimovodni kanali).

- Kod dužeg odsustva iz stana/kuće, obavezno zatvoriti ventil boce.

- Plinu za domaćinstvo, namjerno je dodan vještački miris, kako bi se svako nekontrolisano curenje moglo osjetiti čulom mirisa. Ukoliko bi došlo do isticanja plina u prostoriju, obavezno napraviti promaju (provjetravanje), evakuisati lica iz stana/kuće, ne koristiti otvoreni plamen, niti paliti električne uređaje, a po mogućnosti isključiti napajanje električnom strujom stana/kuće, jer mnogi električni uređaji u domaćinstvu pri svom radu mogu prouzrokovati eksploziju (elektromotor na veš-mašini, tremostat na frižideru i sl.), naveo je naš sagovornik.

Ukoliko se pridržavate ovih mjera sigurnosti ne trebate imati bojazan od korištenja plina kako u domaćinstvu, tako i u automobilima.

Pratite MONDO na Facebooku, Twiteru ili Instagramu!

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE