UNICEF i mediji

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

UNICEF i mediji u odbrani dječijih prava

Autori mondo.ba Dragana Božić
Autori mondo.ba Dragana Božić

Regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju, Afshan Khan je tokom svoje trodnevne posjete održala i konsultativni sastanak sa predstavnicima medija u cilju bolje saradnje u odbrani dječijih prava.

Na sastanku koji je održan u zgradi UN-a u Sarajevu govorilo se o značaju dosadašnjeg rada UNICEF-a, značaju nagrade za novinarska izvještavanja o djeci, edukaciji kreatora medijskog sadržaja, terminologiji, ali i planovima za budući rad UNICEF-a.

Sanja Kabil iz UNICEF-a je ocijenila je da mediji u BiH i dalje imaju uticaj na javnost, navodeći nekoliko pozitivnih primjera kao što je priča Slavka iz Ugljevika, djece migranata koji su krenuli u školu…

Zaključeno je da je kod medijskog izvještavanja jako bitno koristiti i pravilnu terminologiju, te kao primjer za to naveden Kodeks o načinu predstavljanja osoba s invaliditetom u medijima pod nazivom "Kako me oslovljavaš, tako me doživljavaš”.

Predstavnici UNICEF-a istakli su kao jako važnu edukaciju kreatora medijskog sadržaja, ne misleći pod tim na medijske profesionalce, nego mlade (youtuberi, influenseri…). Koristeći nove tehnologije mladi imaju veliki uticaj na djecu, iako toga možda nisu ni svjesni.

Predstavnici medija su se složili da kada je izvještavanje o djeci u pitanju, mnogo znače publikacije, kao što je “Mediji u najboljem interesu djeteta”  čiji je autor UNICEF, ali i nagrade koje ova institucija dodjeljuje novinarima kao značajan podsticaj za dalje izvještavanje o pravima djeteta.

Dijete je važnije od ''dobre novinarske priče''

Regionalna direktorica UNICEF-a ocijenila je ovu diskusiju kao jako važnu, jer je, kako je istakla, uvijek dobro čuti nove sugestije i dodala da će ih uzeti u obzir pri pravljenju novog plana djelovanja za narednih pet godina.

Tokom svoje trodnevne posjete BiH Khan se sastala sa brojnim zvaničnicima i posjetila Osnovnu školu “Džemaludin Čaušević”, koja je uspješno uključila djecu sa poteškoćama u razvoju u sve aspekte školskog života. Posjetila je i Prvu osnovnu školu Ilidža, gdje djeca migranata i izbjeglice uče uz svoje vršnjake. Ove obe škole u Sarajevu pokazuju pozitivan uticaj koji inkluzivno obrazovanje ima za sve svoje učenike i širu zajednicu. Ona je učestvovala i na Konferenciji o pravu svakog djeteta da odraste u brižnom porodičnom okruženju, koju je organizovalo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Evropska unija i UNICEF.

Pomogla je takođe u predstavljanju nove mobilne aplikacije „Moj kalendar imunizacije“, koja pomaže porodicama da se pridržavaju imunizacijskog rasporeda svoje djece, naglašavajući važnost vakcinacije.

Khan, koja je i UNICEF-ova specijalna koordinatorica odgovora na izbjegličku i migrantsku situaciju u Evropi, susrela se sa djecom izbjeglicama i migrantima i njihovim porodicama u Privremenom prihvatnom centru u Ušivku, gdje UNICEF pruža humanitarnu pomoć u vidu sigurnih prostora za učenje i igru i specijalizovanu zaštitu za djecu bez pratnje i djecu razdvojenu od roditelja.

Zvanična posjeta regionalne direktorice UNICEF-a završena je sastankom sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom. Dodik i Khan su potvrdili zajedničko opredjeljenje za strateška ulaganja za dobrobit djece, posebno u oblasti obrazovanja, sa naglaskom na kvalitetno obrazovanje.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader