• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kaniža i Dautović kandidati za načelnika Travnika, HDZ bojkotuje izbore

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Na prijevremenim izborima za načelnika Opštine Travnik, koji će biti održani 11. aprila, građani će moći birati između kandidata koalicije "Naša travnička priča" Harisa Kaniže i kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) Kenana Dautovića.

 Kaniža i Dautović kandidati za načelnika Travnika, HDZ bojkotuje izbore Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Predsjednik Opštinskog odbora SDA Tahir Lendo kazao je u četvrtak novinarima da je ta stranka ispunila ranije obećanje te je građanima ponudila svoga najboljeg kandidata - Kenana Dautovića, penzionisanog brigadnog generala Oružanih snaga BiH te predavača na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

"Drago mi je da smo dobili vrhunskog kandidata među 20-ak predloženih, koji će biti na raspolaganju svim građanima opštine Travnik. To je čovjek s izvrsnim referencama koji je dao veliki doprinos kako u Oružanim snagama BiH tako i u civilnom sektoru," kazao je Lendo, prenosi Fena.

Koalicija, koju čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i pravda i Naša stranka, za opštinskog načelnika kandidovala je advokata Harisa Kanižu. Kaniža je bio načelnički kandidat i na izborima koji su održani 15. novembra, kada je osvojio 3.177 glasova.

Kako je kazao, u novoj izbornoj trci predstavljaće "koaliciju građanskih stranaka koje žele ponuditi bolju i organizovaniju lokalnu samoupravu".

"Želimo ponuditi i više građanskog društva i socijaldemokracije. Svi smo okupili snage, odbacili sujete i idemo na pobjedu," kazao je Kaniža novinarima.

Opštinski odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH odlučio je bojkotovati prijevremene izbore. U toj stranci očekuju ishod apelacije na odluku Suda BiH koji je odbio žalbu HDZ-a BiH na odluku o ponavljanju izbora za načelnika opštine Travnik.

"Odluka o neučestvovanju nije laka ni jednostavna. No, evidentno je da postoji problem u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, koje nije doraslo zadaći koju ima. Nadamo se da će Ustavni sud proglasiti nezakonitim odluke CIK-a i Suda i da će nas vratiti na neko početno stanje," rekao je predsjednik Opštinskog odbora HDZ-a BiH Bojan Domić.

Odluka CIK BiH o ponavljanju načelničkih izbora u Travniku i njihovo zakazivanje za 11. april, donesena je nakon što je na sam dan održavanja lokalnih izbora, 15. novembra, preminuo kandidat SDA Mirsad Peco.

Preminuli Peco dobio je najviše glasova birača u Travniku, a po broju osvojenih glasova slijedio je kandidat HDZ-a BiH Goran Pejaković.

Izborni zakon BiH ne precizira kako treba postupiti u ovakvim situacijama.

Stav HDZ-a BiH je da je mandat načelnika trebao biti dodijeljen drugoplasiranom kandidatu, dok su iz SDA zastupali stav da izbore za opštinskog načelnika treba ponoviti.

Za prijevremene izbore za načelnika Opštine Travnik, koji su zakazani za 11. april, registrovano je oko 47.000 birača.

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE