• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kandidat SDA za načelnika Travnika proglasio pobjedu, u Foči svi kandidati mogući pobjednici

Autor Dragana Božić

Stranka demokratske akcije (SDA) proglasila je pobjedu svoga kandidata, Kenana Dautovića, na nedjeljnim prijevremenim izborima za načelnika Opštine Travnik. U Foči kandidati sa podjednakim brojem glasova.

 Travnik Foča  izbori sda Kenan Dautović Izvor: Fena/Marija Augustinović

Predsjednik Opštinskog odbora SDA Tahir Lendo objavio je u nedjelju naveče da je Dautović u izbornoj utrci pobijedio Harisa Kanižu, kojeg je kandidirala koalicija "Naša travnička priča" koju čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i Pravda i Naša stranka.

"Travnik je dobio još jednom načelnika iz SDA i on će, ako Bog da, biti načelnik svih građana ovog našeg prelijepog grada", kazao je Lendo.

Kandidat koalicije "Naša travnička priča" Haris Kaniža izjavio je da je izgubio u nedjeljnoj izbornoj utrci za načelnika Opštine Travnik te je čestitao kandidatu SDA Kenanu Dautoviću na pobjedi.

"Nismo razočarani, ali ostaje žal jer smo pobjedi bili najbliže do sada. Promjene je spriječila mala izlaznost birača, ali i izborni inženjering na tri do pet biračkih mjesta", kazao je Kaniža novinarima u Travniku.

Kaniža je dodao kako je, prema preliminarnim i neslužbenim rezultatima, Dautović pobijedio s razlikom od 1.139 osvojenih glasova.

Na prijevremene izbore za načelnika opštine Travnik u nedjelju je izašlo 12.827 građana, odnosno 27,3 odsto registrovanih birača.

Ukupno 47.782 registrirana birača imala su priliku birati između dva kandidata za opštinskog načelnika.

Odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH o ponavljanju načelničkih izbora u Travniku donesena je nakon što je na sam dan održavanja lokalnih izbora u BiH, 15. studenoga prošle godine, preminuo kandidat Mirsad Peco, koji je dobio najviše glasova birača.

Koalicija "Pod lupom": U Foči svi kandidati mogući pobjednici

Neobična situacija desila se u Foči u FBiH gdje sva četiri kandidata imaju skoro jednak broj glasova na ovim izborima, naveli su iz Koalicije "Pod lupom".

Tako od četiri kandidata - kandidat SDA Mensud Borović ima 230 glasova, zatim Mensad Arnaut ima 241 glas, Mujo Sofradžija ima 246 glasova, te kandidatkinja Mensura Karahodža 218 glasova.

"Ovo je prvi put da su svi kandidati mogući pobjednici na izborima", naveli su iz Koalicije.

Ipak, glasovi putem mobilnih timova, njih 100 će odlučiti rezultate, kao i glasovi putem pošte, tačnije njih 13.

Stanovnici opštine Foča u FBiH birali su između četiri kandidata za načelnika, dva nezavisna i dva koji su kandidovale političke partije.

Prijevremeni izbori u ovoj lokalnoj zajednici organizirani su nakon smrti načelnika Eseda Radeljaša koji je preminuo 18. januara.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE