• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko donio odluku o finansiranju FBiH

Visoki predstavnik Valentin Incko iskoristio je bonska ovlašćenja i donio odluku o privremenom finansiranju FBiH za period januar - mart ove godine.

 Incko donio odluku o finansiranju FBiH Izvor: MONDO

Incko je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da je ovu odluku donio kako bi osigurao da ne dođe do prekida isplata penzija, prekida isplata ugroženim kategorijama stanovništva, kao i isplata ostalim budžetskim korisnicima tokom zime.

"Djelovao sam umjesto Doma naroda federalnog Parlamenta i bez ikakvih izmjena i dopuna donio sam odluku koju je predložila Vlada, a usvojio Predstavnički dom Parlamenta", rekao je visoki predstavnik.

Incko je dodao da je za ovu odluku imao opštu podršku ambasadora Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira (PIK), izuzev Rusije, koja smatra da bonska ovlašćenja treba koristiti samo u slučaju destabilizacije Dejtonskog sporazuma.

On je posebno apostrofirao da će tokom narednih sedmica zajedno sa Upravnim odborom PIK-a revidirati situaciju, te da se ukoliko se nastave blokade formiranja vlasti u četiri kantona i Doma naroda federalnog Parlamenta ne isključuje i donošenje dodatnih mjera u kojima su sve opcije moguće.

Prema Inckovim riječima, u tom slučaju stranke i pojedinci koji opsturuišu formiranje vlasti biće pozvani na punu odgovornost.

"Politički lideri moraće snositi odgovornost za sve posljedice koje uslijede, ako ne bude konstituisan Dom naroda. Više od stotinu dana je prošlo od izbora i ne može biti izgovora od ova četiri kantona. Još devet sedmica ostaje da se formira zakonodavna i izvršna vlast. Budžet mora biti usaglašen i usvojen do tada. Ovi kantoni moraju prestati sa blokadom i ispuniti ustavne obaveze", rekao je on.

Incko je dodao da je nerado donio današnju odluku, ali da je jasno da je vrijeme isteklo da lokalne institucije osiguraju nastavak plaćanja budžetskim korisnicima u narednim mjesecima.

"Ova odluka značajno je zasnovana na razgovorima sa onima koji jedva preživljavaju. Penzioneri ne treba da ispaštaju zbog trenutnog političkog ćorsokaka", rekao je visoki predstavnik.

Kantoni u FBiH koji nisu konstituisali skupštine i izabrali delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH su Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački, Posavski i Livanjski kanton.

Predstavnički dom federalnog Parlamenta usvojio je 18. januara odluku o privremenom finansiranju FBiH za period januar-mart u iznosu oko 330 miliona KM. Da bi ova odluka stupila na snagu potrebno je bilo da je potvrdi Dom naroda koji još nije formiran, jer je do sada izabrano 30, od 58 delegata kantonalnih skupština.

SDP BiH smatra da su OHR i visoki predstavnik donošenjem odluke o privremenom finansiranju Federacije BiH za prvi kvartal 2011. godine bespotrebno preuzeli funkciju institucija vlasti i na taj način dali alibi onim političkim snagama koje mjesecima blokiraju legalno uspostavljanje organa vlasti.

Iz SDP-a navode da se Centralna izborna komisija svojim posljednjim odlukama "otvoreno stavila u funkciju svojih političkih pokrovitelja pokušavajući falsifikovati volju građana BiH".

"Bez obzira na odluke CIK-a, SDP će sa svojim partnerima u skladu sa važećim pravnim normama i tumačenjem OHR-a iz 2001. i 2007. nastaviti sa konstituisanjem Doma naroda na sjednici koja će se održati 28. januara", navodi se u saopštenju SDP-a.

U ovoj stranci smatraju da OHR nije morao nametnuti ovu odluku jer je postojala kvalifikovana većina novoizabranih delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH koja je imala namjeru donijeti Odluku o privremenom finansiranju, a sve u skladu sa važećim pravnim tumačenjima OHR-a iz 2001. i 2007. godine.

Kantonalna vlast nije uspostavljena u Posavskom, Zapadno-hercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom i Livanjskom kantonu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE