• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borački dodatak 20. februara

Premijer RS Aleksandar Džombić izjavio je danas da će do 5. februara biti isplaćene naknade borcima koji imaju odlikovanja, a 20. februara borački dodatak.

 Borački dodatak 20. februara Izvor: MONDO

"Želimo da potpišemo protokol kojim ćemo definisati put kretanja za rješavanje važnih i bitnih pitanja za boračku populaciju i RS. Prihvatamo da sa Boračkom organizacijom RS (BORS) radimo i popravimo reviziju boračkih prava, zakon o reformi penziono-invalidskog sistema, te zakon o pravima boraca", rekao je novinarima Džombić, nakon sastanka sa predsjednikom BORS-a Pantelijom Đurguzom.

Prema njegovim riječima, Vlada RS prihvata da u komisijama za reviziju boračkih prava budu članovi BORS-a.

"Sve što želimo da radimo i što smo radili u prethodnom četverogodišnjem mandatu jeste postizanje ravnopravnosti u boračkoj populaciji, socijalna pravda i red u ovoj oblasti i smatram da u svemu tome imamo podršku BORS-a", dodao je Džombić.


On je istakao da je obaveza Vlade RS da sarađuje sa BORS-om i da radi u najboljem interesu boračke populacije, ali bez bilo kakvih ultimatuma.

Ćurguz je naglasio da BORS neće biti remetilački faktor u RS i da treba imati razumjevanja i volje za rješavanje pitanja boračke populacije.

"Sigurno nećemo biti rušilački faktor u ovom društvu i daćemo doprinos da se očuva nivo poštovanja i razumijevanja u RS", rekao je Ćurguz.


On je podvukao da BORS očekuje da Vlada RS pokuša iznaći načine i ispoštovati stavove ove organizacije.

"Stav Predsjedništva BORS-a o izlasku boraca na proteste još ostaje nepromijenjen, ali ću pokušati da cjelokupnu situciju vratim u normalu", dodao je Ćurguz.

On je naveo da je predsjednik RS Milorad Dodik nesmotreno komentarisao zahtjeve boraca i da ga je to iznenadilo, jer ga izuzetno cijeni kao čovjeka koji mnogo radi na očuvanju RS.

Sastanku su prisustvovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić i ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

BORCI: ISPLATITI SVE BORAČKE DODATKE DO 14. FEBRUARA!


Borci Sarajevsko-romanijske regije traže od Vlade Republike Srpske (RS) da prekinu sa selektivnom isplatom boračkog dodatka i da do 14. februara isplate dodatak svim borcima ili će, u suprotnom, 15. februara, na Dan borca, RS biti blokirana.

Izrazivši nezadovoljstvo situacijom u kojoj su se našli 15 godina nakon rata, borci Sarajevsko-romanijske regije poručili su da će se mirno, dostojanstveno i svim raspoloživim demokratskim sredstvima boriti za svoja prava.

Naglašavajući jedinstvo boraca RS, predsjednik Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić istakao je da borci svojim zahtjevima ne ruše RS.

"Nema normalnog čovjeka koji će rušiti ono što je napravio, a RS smo mi napravili", rekao je Lalić na današnjoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, dodajući da nema te cijene za koju bi borci promijenili svoje mišljenje.

Predsjednik Boračke organizacije Ilidžanski borac Goran Šehovac zatražio je od predsjednika RS Milorada Dodika da se javno izvini borcima zbog izjave da, ukoliko budu blokirali RS, neće dobiti ništa.

Boračka organizacija opštine Istočno Novo Sarajevo u saopštenju za javnost navodi se da su ''borci RS stvorili ovu državu i izlaskom na ulice neće rušiti ni državu niti njene institucije, već tim činom žele da ukažu na loš položaj boračke populacije''.

Rukovodstvo BORS-a na sjednici u utorak upozorilo je da će blokirati granične prelaze i glavne saobraćajnice ako Vlada do kraja januara ne isplati kompletne naknade za odlikovanja i medalje u iznosu od 2.650.000 maraka, a isplatu boračkog dodatka maksimalno će čekati do Dana boraca, 14. februara.


Predsjednik RS Milorad Dodik najavio je juče da će do 5. februara biti isplaćene nadoknade borcima koji imaju odlikovanja, a 20. februara prva i druga rata boračkih nadoknada. Dodik je podsjetio da je uredbom precizirano da se krajem prvog kvartala isplaćuje borački dodatak.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE