• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karl Bilt u Banjaluci

Ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom i predsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem.

 Karl Bilt u Banjaluci Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik prenio je ministru inostranih poslova Švedske Karlu Biltu spremnost Srpske da radi na pitanjima u BiH koja se tiču evropskih integracija, poput rješavanja pitanja provođenja odluke "Sejdić-Finci", zakona o popisu, te državnoj pomoći.

Dodik je istakao da bi rješavanjem ovih pitanja BiH stekla dodatni kredibilitet i mogućnost za apliciranje za kandidatski status u EU do kraja godine, saopšteno je iz kabineta predsjednika RS.

On je informisao Bilta o razgovorima koji se vode o formiranju vlasti na nivou BiH, ističući da je Srpska spremna da se pristupi što skorijem konstituisanju vlasti, insistirajući na poštivanju principa rotacije ustanovljenim u Dejtonskom sporazumu.

Dodik i Bilt saglasili su se da su ekonomske teme prioritet za BiH i da svi nivoi vlasti treba da se fokusiraju na rješavanje pitanja infrastrukture i ekonomskog oporavka zemlje.

Bilt je ranije danas ocijenio u izjavi Srni da će političari u BiH "za određeno vrijeme" postići dogovor o formiranju vlasti. On je istakao da je BiH na putu ka EU, nažalost, u zaostatku za Hrvatskom i Srbijom, ali da postoji mogućnost za postizanje napretka i da se Brisel nada da će se to i desiti.

Sastanku Dodika i Bilta prisustvovali su i ambasador Švedske u BiH Bose Hedberg i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Željka Cvijanović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić i ministar inostranih poslova Švedske Karla Bilta saglasili su se danas u Banjaluci da je naredni period od izuzetnog značaja za evropski put BiH, sa posebnim osvrtom na snažnije prisustva institucija EU.


Radojičić je informisao Bilta o postizbornim i političkim odnosima u BiH i opredijeljenosti RS i njenih institucija za što skorije formiranje vlasti na nivou BiH.

U saopštenju iz kabineta predsjendika Narodne skupštine RS navodi se da je švedski ministar izrazio je iskrenu podršku BiH na njenom putu ka EU, posebno naglasivši potrebu za stvaranjem boljeg ekonomskog ambijenta koji će svim građanima omogućiti da žive bolje.

Švedski ministar inostranih poslova juče je započeo posjetu BiH, prvu od oktobarskih opštih izbora.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE