• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Odnos prema borcima pokazao sam djelima

Vlada na čijem sam čelu bio je i uvela borački dodatak, zato ne vidim otkud inicijativa za izlaskom na ulice, izjavio predsjednik Dodik.

 Dodik: Odnos prema borcima pokazao sam djelima Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da je svoj odnos i odnos Vlade, na čijem je čelu bio pet godina, prema boračkoj populaciji i njihovim problemima pokazao djelima na najbolji mogući način i da nikada nije ni pokušao da umanji značaj boračke populacije.

"Od stambenog zbrinjavanja porodica poginulih i invalida od prve do četvrte kategorije, a u pitanju je više od 5.500 hiljada takvih porodica, do kredita za boračku populaciju, insistiranja da prilikom zapošljavanja borci imaju prednost, stipendiranja djece poginulih boraca i konačno do utvrđivanja prava na borački dodatak - to su stvari koje se ne mogu sakriti, ma koliko se neko trudio da to učini", rekao je Dodik u izjavi za Srni.

Upitan da prokomentariše reakcije na njegovu izjavu u vezi isplate nakanda za borački dodatak i odlikovanja, predsjednik RS je kazao da nikada nije pokušao da umanji značaj boračke populacije u RS.

"Ni prije dva dana kada sam, na pitanje novinara, komentarisao njihove najavljene proteste, nisam ni pokušao da umanjim značaj boračke populacije u RS, niti sam osporavao njihova prava utvrđena zakonom. I tada sam objasnio detaljno šta je predviđeno uredbom, i do kada su rokovi za isplatu boračkog dodatka. Ako iz kontesta svega što je rečeno tendenciozno izvučete samo kraj rečenice ili dio izjave, i to tako plasirate u medijima, naravno da se u javnosti može steći potpuno suprotan zaključak o stavovima koje sam iznio", ocijenio je Dodik.

On je poručio da i dalje smatra da niko u RS, počev od njega kao predsjednika, nema pravo da se ucjenjivački odnosi prema institucijama RS, pa ni Boračka organizacija.

"Vlada na čijem sam bio čelu do oktobra ove godine je i uvela borački dodatak. Zato i ne vidim otkud inicijativa za izlaskom na ulice, ako će taj dodatak biti isplaćen u zakonom predviđenom roku. Razumio bih njihovo nezadovoljstvo da je bilo ko iz Vlade najavio da neće biti boračkog dodatka ili da će njegova isplata kasniti", rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je kazao da oni koji su "brže-bolje" potrčali da na ovoj priči jeftino politički poentiraju, treba da odgovore toj istoj boračkoj populaciji šta su učinili za njih dok su bili na vlasti.

"Gotovo otužno mi zvuče izjave predstavnika SDS-a i PDP-a koji nisu vidjeli da naša ratna siročad godinama nakon rata nemaju gdje da stanuju. I sad se oni javljaju kao zaštitnici boraca i njihovih porodica. Ako su tako osjetljivi na boračke kategorije zašto nisu uveli borački dodatak dok su bili na vlasti", zapitao je Dodik.

Predsjednik RS je napomenuo da se prije dva dana kritički osvrnuo na pojedince u Boračkoj organizaciji, koji od te organizacije žele da naprave nešto drugo, i istakao da ostaje pri svojim stavovima.

"Čak iz razgovora sa predstavnicima BORS-a više puta sam čuo da među korisnicima boračkih prava i privilegija ima i onih koji ta prava i privilegije ne zaslužuju i da je revizija i u tom dijelu neophodna. Moje trajno opredjeljenje ostaje da nijedan borac VRS koji se časno borio za svoju zemlju nikada ne smije biti obespravljen. Ali isto tako ću se zalagati da oni koji nemaju takve zasluge ne mogu više biti korisnici raznih prava i privilegija", naveo je on.

Predsjednik Dodik izrazio je uvjerenje da za takav stav ima punu podršku pravih i iskrenih boraca otadžbinskog rata u cijeloj Srpskoj.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE