• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić zatražio ocjenu ustavnosti budžeta RS

Tihić podnio zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o izvršenju budžeta RS.

 Tihić zatražio ocjenu ustavnosti budžeta RS Izvor: MONDO

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Sulejman Tihić podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske (RS) za ovu godinu i Odluke o usvajanju budžeta RS za ovu godinu.

''Ponašanje i djelovanje Vlade i Narodne skupštine RS nedvosmisleno ukazuju na njihovu namjeru da se destabilizuje finansijska i makroekonomska stabilnost BiH čime bi bilo dovedeno u pitanje njeno funkcionisanje'', navodi se u obrazloženju zahtjeva, obavljenom na sajtu SDA, čiji je Tihić predsjednik.

Zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović ranije je bio najavio da će tražiti od OHR-a da poništi budžet RS za 2011. godinu, a ako u tome ne uspije, da će od Tihića tražiti da podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Zbog nemogućnosti dogovora o budžetu BiH za 2011. u okviru Fiskalnog savjeta BiH, Kasumović smatra da budžet RS za ovu godinu nije zakonit.

"U Zakonu o Fiskalnom savjetu BiH navedeno je da su u slučaju da se ne postigne sporazum Savjeta ministara i entitetskih vlada o budžetu obavezni da predlože odluku o privremenom finansiranju do konačnog dogovora. Dakle, nije samo Savjet ministara BiH trebalo da usvoji odluku o privremenom finansiranju, već i vlade RS i FBiH. Usvajanjem budžeta za 2011. godinu RS je prekršila taj zakon", tvrdi Kasumović.

Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić rekao je da nije bilo nikakvih zakonskih prepreka da bude usvojen budžet RS, kao što to tvrdi Kasumović.

"Nije on (Kasumović) dobro pročitao zakon. Nema tu nikakvih problema ni zakonskih prepreka da budžet RS, ovakav kakav je bude usvojen i usvojili smo ga u istom okviru kakav je bio i prethodne godine", rekao je Džombić.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je danas da je zahtjev Sulejmana Tihića Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o izvršenju budžeta RS i Odluke o usvajanju budžeta RS za ovu godinu neosnovan, te da je riječ o političkoj kampanji.

Radojičić je rekao da bi Ustavni sud BiH u ovom slučaju trebalo da se proglasi nenadležnim jer je RS radila u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti, kao i da donošenje entitetskog budžeta nema nikakve veze sa Ustavom BiH.

"Očiti je cilj da se drži visoka tenzija, da se sa raznim postupcima, a ima ih više koji su pokrenuti ili se najavljuju, stalno osporava, blokira, ubacuju klipovi oko Vlade, oko Budžeta", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je u ovom slučaju "politika i strategija potpuno jasna", ali da ne znači da postoji i ustavni osnov za takve postupke.

Poslanik SNSD-a u novom sazivu Predstavničkog doma parlamenta BiH Dušanka Majkić ocijenila je kao hir i pakost zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Sulejmana Tihića Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske (RS) za ovu godinu.

"Nije neočekivana takvo Tihićevo reagovanje", rekla je Majkićeva i istakala da se ovim želi preduhitriti odluka koju Ustavni sud RS treba da donese u vezi sa bošnjačkim zahtjevom za zaštitu nacionalnog interesa u slučaju izbora mandatara RS.

Prema njenim riječima, nakon što su shvatili da će se zahtjev za zaštitu nacionalnog interesa izjaloviti, u SDA su zaključili da bi podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH moglo biti rješenje za onemogućavanje daljeg rada institucija RS.

Ona je ocijenila da se ovim želi pokazati da institucije RS i RS ne mogu da služe kao primjer Federaciji BiH.

"Riječ je o čistom hiru i pakosti kako bi se pokušalo urušiti ono što ne zavisi od njih", smatra Majkić, koji je i član Kolegijuma Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u prethodnom sazivu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE