• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parlament RS čeka odluku Ustavnog suda

Parlament RS neće zasjedati do odluke Ustavnog suda RS u vezi veta Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda na odluku o izboru premijera RS.

 Parlament RS čeka odluku Ustavnog suda Izvor: MONDO

Narodna skupština Republike Srpske (RS) neće zasjedati do konačne odluke Ustavnog suda RS u vezi veta Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda na odluku o izboru Aleksandra Džombića za predsjednika Vlade RS, izjavio je predsjednik parlamenta Igor Radojičić.

"Ukoliko bi odlukom Ustavnog suda RS bila potvrđena odluka o izboru Vlade i ukoliko bi Vlada RS stupila na funkciju u kratkom periodu onda bi sjednica Skupštine mogla biti održana u drugoj polovini februara", rekao je Radojičić novinarima nakon sjednice Kolegijuma Narodne skupštine.

On je dodao da sve kasnilo ukoliko ne bi bilo takve odluke Ustavnog suda.

Radojičić je naglasio da je u ovom momentu u parlementu RS desetak akata koji čekaju da budu uvršteni u dnevni red, ali nije precizirao o kojim materijalima je riječ, dodajući da će Kolegijum odrediti kada i šta će biti uvršteno u razmatranje.

Na pitanje da li je u Skupštinu stigao prijedlog izmjena Zakona o popisu stanovništva u RS, Radojičić je rekao da mu nije poznato da li je takav akt predložen i šta je njegova sadržina.

Komentarišući eventualne izmjene ovog zakona, Radojičić je rekao da je potpuno izvjesno da u ovom momentu nije moguće u aprilu izvršiti popis stanovništva.

"Popis stanovništva nije direktno naveden kao uslov koji moramo ispuniti da bismo mogli aplicirati za status kandidata, međutim svaki upitnik koji dobijete da ispunite poslije aplikacije podrazumjeva statističke podatke iz popisa. Tako da bez popisa BiH ne može naprijed", rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, Kolegijum Narodne skupštine RS je danas prihvatio ponudu Autonomne pokrajine Vojvodine da se potpiše protokol o saradnji dva parlamenta, a da je predsjedništvo Narodne skupštine RS zajedno sa kolegama iz Vojvodine ovlašteno da utvrdi konačan tekst protokola.

Radojičić je rekao da je Kolegijum na danas održanoj sjednici donio odluku o dodjeli akreditacija nevladinim organizacijama za praćenje sjednica Narodne skupštine RS i skupštinskih odbora u ovoj godini, prema kojoj će, pravo na prisustvo sjednicama parlamenta imati Privredna komora RS, Konfederacija sindikata, Udruženje penzionera RS, Centri civilnih inicijativa i Omladinski savjet RS, te mnoštvo drugih organizacija.

Predsjednik Narodne skupštine RS je rekao da nekoliko udruženja od javnog interesa koji godinama prisustvuju sjednicama parlamenta, kao što su Boračka organizacija RS i Savez sindikata RS, nisu ni konkurisali za akreditacije.

Kolegijum je danas prihvatio učešće Narodne skupštine RS u projektu Evropske komisije u BiH "Parlament za Evropu", te imenovao delegaciju Narodne skupštine RS koja će u februaru učestvovati na godišnjoj konferenciji organizacije međunarodnog fonda Jedinstvo pravoslavnih naroda.

Na poziv Narodne skupštine Srbije 1. februara u Beogradu biće održan sastanak predsjedništva Parlamenta Srbije i Narodne skupštine RS.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE