• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moguć samostalni nastup Ujedinjene Srpske

Autor Siniša Stanić

Ne razmišljamo o novoj koaliciji, ali je moguć samostalni nastup, kaže predsjednik Ujedinjene Srpske dr Nenad Stevandić

 Moguć samostalni nastup Ujedinjene Srpske Izvor: Vedran Ševčuk /MONDO

Nakon brojnih samostalnih istupa i prijedloga, Ujedinjena Srpska kao da je počela samostalnu politički nastup van vladajuće koalicije. Čak je i posljednjim potezima u vezi s povećanjem plata počela da se ponaša kao sindikalni faktor koji postavlja zahtjeve Vladi, u kojoj i sama učestvuje.

Na pitanje da li to govori o novoj prekompoziciji u vladajućoj koaliciji, ili samo o novom stavu, predsjednik Ujedinjene Srpske dr Nenad Stevandić kaže da su plan i kalkulacije za povećanje plata iznijeli još prije mjesec dana, na sastanku koalicije na Kozari.

"Nismo ga nametali spolja jer smo odgovorni partneri koji imaju svoj stav. Oduvijek imamo svoju politiku, a u koaliciji smo zbog nacionalne politike koju smo usaglasili s Miloradom Dodikom i koja je ključna za mnoge stvari u budućnosti. O mnogo drugih stvari imamo svoje ponekad drugačije poglede, jer mi nismo klimoglavci i samozadovoljna grupa zbog nekoliko funkcija, već ozbiljni ljudi koji imaju sjajnu infrastrukturu, interakciju s građanima, institucijama, sindikatima, udruženjima i nevladinim sektorom, a to nosi i veću odgovornost", kaže Stevandić u intervjuu za Srpskainfo.

Možda će vas zanimati

Poručuje da US jako dobro prati raspoloženje naroda i reaguje na vrijeme.

"Opasnost da imamo podijeljeno društvo u Srpskoj je velika jer političari stvaraju veliku međusobnu mržnju i ogorčenje kod naroda. Bilo da to rade kolege iz opozicije, koji stalno prag komunikacije spuštaju ka primitivnom targetiranju, koje već zadire i do porodičnih odnosa, bilo da kolege iz vlasti demonstriraju bahatost i nedodirljivost. I gdje to vodi", pita Stevandić.

On kaže da je Uijedinjena Srpska dio vlasti i da ne bježe od odgovornosti, ali tu odgovornost nose koliki im je omjer i kapacitet u vlasti.

"Van toga ne plandujemo čekajući tuđe prijedloge, već koncipiramo i stvaramo svoje. Zato smo pokretali razgovore o povećanju plata i ponudili modele koji su djelimično uvaženi, ali i još radimo na drugim modelima, poput toplog obroka. Smatramo da je ono što Ujedinjena Srpska radi na poljima ekonomske i nacionalne politike i promociji u tom pravcu i u Sarajevu, i u Banjaluci, Beogradu i regionalno, ali i u poziciji prema međunarodnim faktorima, mjera patriotizma i odgovornog ponašanja i da ta mjera patriotizma mora da sadrži i rast plata. Zato nam raste rejting i nije normalno da bilo ko u našoj koaliciji na to gleda poprijeko. A da se zna, naši funkcioneri podnose izvještaje, i to najmanje tromjesečno. I svi su srdačni i otvoreni, jer je to naš način bavljenja politikom."

Stevandić je prokomentarisao moguće udaljavanje US od SNSD.

"Što bi se reklo, nije do nas. Mi jedinstvo ne doživljavamo kao jednoumlje. Imamo svoju prepoznatljivost koju ponosno ističemo. I objektivno, po svim ključnim parametrima smo više nego korektni prema SNSD. Ja sam sam preživio užasne napade i targetiranja držeći liniju nacionalne politike koju smo usaglasili i koja je osnov našeg učešća u koaliciji. Da ne spominjem koliko je to značilo za pobjedu 2018. ili mnogo pobjeda 2020, gdje smo podržavali kandidate SNSD. Možda sam očekivao, ali nisam tražio neku valorizaciju, a iskreno, nije je ni bilo. SNSD nije podržao nijednog našeg kandidata za načelnike, a drugim partnerima jeste, čak i DNS. Ipak smo pobijedili u opštinama Stanari i Bratunac. Te pobjede su ostvarene da niko nije ružnu riječ rekao o gospodinu Dodiku, a šta su meni govorili bolje da ne pričam.

Mi i dalje ostajemo korektni, ali zadržavamo svoju politiku. Na drugoj strani, u radu sadašnje opozicije osim beskrajnih kritika kojim prosto zatrpavaju medijski prostor i dižu napetost, ne vidimo nikakav program, ni po pitanju statusa i nacionalne politike Republike Srpske, a ni po ekonomskim altenativama. Po pitanju plata vidjeli smo da kolege iz opozicije samo huškaju određene fokus grupe i zanimanja protiv Vlade ne iznoseći nikakve podatke ili modele, dok smo mi radili konkretne programe, a i kritikovali neka rješenja Vlade. Kritika ima smisla ako želiš da pomogneš. U opozicionom bloku vidimo konkurenciju mnogo narcisa i samokandidovanja i koketiranja s federalnim partnerima. A koga voli Sarajevo, taj ovdje ne pobeđuje. Zato nema kod nas razmišljanja o novoj koaliciji, ali ima o samostalnom nastupu."

Na pitanje da li to znači da US neće u koaliciju za člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike sa sadašnjim partnerima odnosno SNSD, Stevandić kaže da je još rano o tome.

"Liste ćemo sigurno imati samostalne, a sve ostalo mora imati ozbiljan plan i analizu – komparaciju s trenutnom situacijom u Srpskoj i BiH, odnosima i poštovanjem u samoj koaliciji, pozicijom koju prema nama zauzima region i međunarodnim uticajima. Ujedinjena Srpska je već dugo sa ozbiljnim i dobrim konekcijama, kako kod nas, tako i regionalno i šire, te dobijamo informacije sa svih nivoa. Paralelno i nivo naše organizacije i operativnosti raste zajedno s jačanjem infrastrukture. Dugo kontaktiramo s poslovnom zajednicom, mnogim udruženjima i rascjepkanim sindikatima. Naravno, nas ne prate svuda kamere, što je javna tajna, ali zato radimo više i predanije. Ne precjenjujemo se, ali ne damo nikom da nas potcijeni ili nam unaprijed određuje snagu i poziciju, jer trenutno, objektivno, nijedna partija nema blizu 30 odsto podrške, niti ima velike razlike u blokovima. Koalicija mora biti programska, a ne samo interesna i funkcionerska."

(Srpskainfo, Mondo)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE