• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fond zdravstvenog osiguranja prezadužen

Fond zdravstvenog osiguranja RS mogao bi se tokom ove godine naći u velikim finansijskim problemima.

 Fond zdravstvenog osiguranja prezadužen Izvor: MONDO

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (RS) mogao bi se tokom ove godine naći u velikim finansijskim problemima ukoliko nastavi da se zadužuje kod komercijalnih banaka, upozorio je glavni revizor u Revizorskoj službi RS Boško Čeko.

Iako su troškovi rasli, kvalitet zdravstvenih usluga u brojnim oblastima stagnira već godinama, prenose "Nezavisne novine".

Kako je naveo Čeko, zaduživanje donosi velike kamate koje se moraju vraćati, a koje opet prisiljavaju Fond da diže nove kredite kako bi vratio stare kamate, čime se povećava deficit.

Kao primjer Čeko je naveo da Fond do 2012. godine mora vratiti 80 miliona koje su uzeli sa escrou računa (novac od privatizacije), kako bi isplatili plate zaposlenima. "Jedini način na koji oni to mogu vratiti je kroz veće doprinose, a ja ne vjerujem da Vlada predviđa takvo rješenje. Nema nikakve teorije da to može da vrati na neki drugi način", kaže Čeko.

Čeko smatra da Vlada mora pokušati da traži rješenje u reformi cijelog sistema i da se vidi postoji li mogućnost da se poveća efikasnost, smanje troškovi i broj zaposlenih, kako bi sistem bio doveden u realne okvire.

Biljana Obradović, zamjenik izvršnog direktora u Sektoru za razvoj zdravstvenog osiguranja u Fondu, kaže da su svjesni da je teška situacija u ubiranju prihoda koji, kako kaže, gotovo sto odsto dolaze iz doprinosa građana. Prema njenim riječima, planirani godišnji prihodi iznose 516 miliona maraka na godišnjem nivou, a minus iznosi 33 miliona maraka, koji je Fond morao nadoknaditi zaduživanjem.

Problem je, kako ona navodi, što u ukupnom iznosu uplata radnici, odnosno njihovi poslodavci, uplate 38 odsto tih sredstava, a više od 50 odsto uplata dolazi od penzionera i nezaposlenih, koji, kako navodi, uplate i do četiri puta manje od zaposlenih, a više koriste usluge.

Fond je u proteklom periodu čak zapošljavao nove radnike, ali Obradovićeva ističe da je to iz razloga što 2012. godine stotinu radnika odlazi u penziju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE