• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjednica nije prekršila Ustav uredbama za vrijeme vanrednog stanja

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Uredbe predsjednika Republike Srpske za vrijeme vanrednog stanja saglasne su Ustavu, ocijenio je Ustavni sud Republike Srpske.

 Ustavni sud RS o odlukama predsjednice tokom vanrednog stanja Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Ustavni sud Republike Srpske danas nije prihvatio inicijativu za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti 19 uredbi sa zakonskom snagom koje je donijela predsjednica Srpske Željka Cvijanović prošle godine tokom vanrednog stanja usljed pandemije virusa korona, te saopštio da su te uredbe u saglasnosti sa odredbama Ustava Srpske.

Ustavni sud je, odlučujući u ovoj ustavnopravnoj stvari, imao u vidu da je Narodna skupština Republike Srpske proglasila vanredno stanje u skladu sa relevantnim odredbama Ustava, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Time je omogućena primjena odredaba Ustava Srpske koje daju pravo predsjedniku Republike da vrši određene nadležnosti koje pripadaju Narodnoj skupštini tako što može donositi uredbe sa zakonskom snagom kojim privremeno uređuje određene društvene odnose.

Ustavni sud je ocijenio da je, u datim okolnostima, sazivanje i održavanje sjednica Narodne skupštine bilo onemogućeno i da je u vezi sa donošenjem osporenih uredbi pribavljeno mišljenje predsjednika Narodne skupštine, čime su bili ispunjeni svi Ustavom kumulativno određeni uslovi za njihovu pravnu valjanost.

S tim u vezi, Ustavni sud je imao u vidu i da je Narodna skupština Srpske naknadno donijela odluke o potvrđivanju uredbi sa zakonskom snagom, te su, zbog svega navedenog, one u saglasnosti sa odredbama Ustava.

(RTRS)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE