• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ombudsman za ljudska prava: Srbi diskriminisani u Hercegovačko-neretvanskom kantonu

Autor Dušan Volaš

"To su nepisana pravila koja su ovdje uvriježena 25 godina"

 Ombudsman za ljudska prava: Srbi diskriminisani u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Izvor: Mondo/Brankica Spasenvić

Ombudsman za ljudska prava BiH iz reda srpskog naroda LJubinko Mitrović izrazio je zabrinutost zbog teškog položaja Srba u FBiH, što potvrđuje i informacija da je nakon konkursa u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona zaposleno 26 lica, a nijedan Srbin, saopšteno je iz institucije Ombudmana BiH.

Mitrović je naveo da Srbi u ovom kantonu nisu konstitutivan narod, s obzirom na to da Ustav Kantona i ostali instrumenti prava u ovom dijelu FBiH nisu usaglašeni sa odredbama Ustava FBiH i obavezujućom odlukom Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda iz 2000. godine.

On je apelovao da kantonalni organi preduzmu sve neophodne radnje kako bi se otklonile višegodišnje štetne posljedice, a ključna od njih jeste da su Srbi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu diskriminisani, te da je njihov ukupni položaj godinama izuzetno težak i kompleksan, a sve kako bi se konačno proklamovala, ali i obezbijedila maksimalna jednakost svih građana ovog kantona u ostvarivanju njihovih osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Mitrović je podsjetio da su, imajući u vidu žalbe koje su se odnosile na diskriminaciju na nacionalnoj osnovi u svim policijsko-bezbjednosnim agencijama u BiH prilikom procedure zapošljavanja i ostvarivanja prava iz i po osnovu radnog odnosa, te cijeneći značaj ove oblasti, Ombudsmeni za ljudska prava BiH još 2017. godine sačinili Specijalni izvještaj o nacionalnoj i polnoj strukturi zaposlenih u policijsko-bezbjednosnim agencijama u BiH, sa preporukama za unapređenje stanja u ovoj oblasti.

Srna je objavila u ponedjeljak, 12. jula, da je na konkursu Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji je okončan u prošloj sedmici, na radna mjesta u administraciji primljeno je 26 osoba, ali među njima nijedan Srbin.

"Tačno je da nije primljen nijedan Srbin. Vi znate da se konkurs raspisuje za mjesto gdje neko nedostaje. Ako je nedostajao Hrvat primi se Hrvat, ako je nedostajao Srbin primi se Srbin, ako je nedostajao Bošnjak primi se Bošnjak. Ni na jedno srpsko mjesto nije primljen neko drugi", potvrdio je za Srnu ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Slađan Bevanda.

Upitan da li po toj logici, ako nakon rata, nije zaposlen nijedan Srbin u administraciji u MUP-u, Srbin više nikada neće imati šansu da se tu zaposli ili treba čekati da jedan zaposleni Srbin ode u penziju da bi se zaposlio drugi, Bevanda je rekao da to ne treba njega pitati.

"To su nepisana pravila koja su ovdje uvriježena 25 godina. Ako Hrvatica ode u penziju zamijeni je Hrvatica, ako Bošnjakinja ode zamijeni je Bošnjakinja. Tako je u cijelom kantonu. MUP je specifičan, jer je nastao spajanjem MUP-a Herceg-Bosne u MUP-a RBiH nakon rata u specifičnim okolnostima. Tako je postavljeno i to traje do danas. Ko sam ja da to mijenjam", rekao je Bevanda.

Konkurs je bio raspisan za različita radna mjesta u administraciji od Neuma do Konjica. Na navedenom konkursu za prijem kandidata nije sprovođeno nikakvo testiranje niti intervju.

Prema izvještaju Institucije ombudsmana BiH iz prošle godine, u svim ministarstvima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu zaposleno je svega 15 osoba koje se izjašnjavaju kao Srbi.

(Srna)

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE