• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prekinuta blokada HNK

U Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je prekinuta blokada nakon što su poslanici iz Saveza za bolju budućnost BiH stali na stranu koalicije, sa SDP-om na čelu.

 Prekinuta blokada HNK Izvor: MONDO

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) danas je utvrdila rok za dostavu kandidatskih listi za izbor delegata u Dom naroda federalnog Parlamenta, čime je prekinuta blokada u ovom kantonu.

Izbor delegata do sada su u nekoliko navrata osporili poslanici dva HDZ-a, međutim danas je došlo do obrta situacije zahvaljujući glasovima troje poslanika iz Saveza za bolju budućnost BiH.

Oni su danas stali na stranu koalicije, sa SDP-om na čelu, tako da je većina od 15 poslanika u Skupštini usvojila zaključak da se u roku od 10 dana moraju dostaviti kandidatske liste za izbor delegata u Dom naroda. Oformljena je i komisija za izbor delegata od tri člana.

Predsjedavajući Skupštine Ramiz Jelovac iz SDA rekao je da je jedan broj kandididatskih listi već stigao u Skupštinu, ali da će se sačekati još deset dana i da će se nakon toga liste proslijediti Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH na potvrdu.

On je na sjednici rekao da je postojala volja da se stvari pomaknu sa mrtve tačke uz kompromis, ali da nisu mogli postići sporazum sa dva HDZ-a.

Aner Žuljević iz SDP-a rekao je da je sve urađeno u saglasnosti sa pravilnikom CIK-a i da više nema mogućnosti da se prolongira izbor delegata.

Dva HDZ-a su u četiri kantona gdje imaju većinu odbijala da izaberu delegate u Dom naroda FBiH zbog nepostajanja političkog dogovora o formiranju vlasti i kako ne bi dozvolili da koalicija sa SDP-om na čelu u Federaciji napravi vlast bez njih.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE