• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je do sada uradio Tim za reviziju u Banjaluci?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Krajem prošle godine gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković predstavio je Tim za reviziju Gradske uprave. U narednim mjesecima na osnovu podataka koje je ovaj tim istražio, na površinu isplivalo je nekoliko afera.

 Tim za reviziju Banjaluka Izvor: Aleksandar Čavić, Grad Banja Luka

Tim za reviziju je konstituisan 29. decembra rješenjem gradonačelnika kao Komisija za utvrđivanje stanja i zakonitosti rada Grada Banjaluke, a istom odlukom je izvršen izbor članova i predsjednika Komisije.

Tim čine predsjednik i ovlašteni revizor Diana Cvijić, advokati Jovana Kisin i Dario Sandić, pravnik Sanja Bulara i Jelena Kos, diplomirani inženjer građevine.

"Tim će raditi po mom nalogu, zahtjevu i uputama. Oni će češljati sve što se prečešljati može, svaki ugovor, svaku javnu nabavku i sve ostalo. Uvjeren sam da će ovaj tim podnijeti mnogo krivičnih prijava", rekao je tada Stanivuković.

Cilj tima je analiza i istraživanje svih nepravilnosti koje je učinila bivša gradska vlast i predstavljanje informacija javnosti.

"Članovi tima imaju zadatak da daju određene preporuke i smjernice, na osnovu kojih će gradonačelnik podnositi prijave ili preduzimati druge korake u pravnoj borbi protiv svih nepravilnosti, ukoliko budu utvrđene," objašnjeno je u Gradskoj upravi.

Prvi izvještaj: bilbordi

Krajem januara predstavljen je prvi izvještaj Tima za reviziju i otkriveno je da pojedini zakupci nisu plaćali naknadu za bilborde u gradu. Objavljeni su i podaci o dugovima ''Akvane'' i sumnjivim aktivnostima Civilne zaštite pod upravom bivšeg šefa, Mladen Ćućuna.

Možda će vas zanimati

Stanivuković je tada najavio i 2. februara podnio krivične prijave protiv Ćućuna, bivšeg načelnika Odjeljenja komunalne policije Milenka Letića, bivšeg direktora "Akvane" Vedrana Mitrovića i bivšeg gradonačelnika Igora Radojičića.

Krov Banskog dvora i početak afere ''Kajak terasa''

Početkom marta predstavljen je novi izvještaj Tima za reviziju koji se ponovo bavio ''Akvanom'', renoviranjem krova Banskog dvora ali i navodno nedozvoljene gradnjom sada već famoznog objekta ''Kajak terase.''

Prvi put je najavljeno ekspresno rušenje ovog ugostiteljskog objekta za kojeg u Gradskoj upravi tvrde da je nelegalan, ali nadležno ministarstvo ima svoje objašnjenje.

Tada je između ostalog saopšteno i da je u ''Akvani'' nestao ekspres restoran plaćen oko 100.000 KM, a naređeno je da se povuče garancija za izgradnju krova na Banskom dvoru samo dan pred istek roka, jer je nadležna inspekcija utvrdila da izvođač radova iste nije izvodio u skladu sa ugovorom.

Amidžićeve firme i naručene ankete

Stanivuković je u nedjelju na najavljenoj pres konferenciji koja je bila pravi politički skup ispred RTRS-a, predstavio rezultate iz još jednog izvještaja tima za reviziju.

Rekao je da je gradska vlast u RS svojevremeno dala 525.000 maraka za most u Dervišima koji je napravljen samo za jednu firmu.

Stanivuković je u svom govoru predstavio, kako je naveo, sumnjive podatke o poslovanju nekoliko preduzeća u vezi sa izgradnjom banjalučke ''Eko toplane'', a sa kojima su povezani vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, Siniša Kurteš i odbornik SNSD i bivši zamjenik gradonačelnika Banjaluke, Srđan Amidžić.

Iznio je određene podatke o gradnji toplane u naselju Starčevica i javnim nabavkama preduzeća ''Akvana.''

Rekao je da će podnijeti krivične prijave protiv Amidžića i Kurteša i objavio da je bivši gradonačelnik Igor Radojičić javno istraživanje uoči lokalnih izbora platio iz budžeta Grada iznosom od 20.000 KM.

Pravni problem Tima za reviziju

U Ministarstvu finansija Republike Srpske istakli su početkom godine  da zakon ne poznaje osnivanje "Tima za reviziju", te napomenuli da Grad Banjaluka već ima Jedinicu interne revizije u skladu sa zakonom.

"Svako drugo tijelo koje interno obavlja revizije nije u skladu sa važećom regulativom iz te oblasti.
Centralna jedinica za harmonizaciju finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije, koja djeluje kao organizaciona jedinica Ministarstva finansija Republike Srpske, zvanično nije upoznata o osnivanju Tima za reviziju u Gradskoj upravi Banjaluka," naveli su iz ministarstva.

Kažu da Grad ima sistematizovanu i uspostavljenu Jedinicu interne revizije u skladu sa Zakonom, podzakonskim aktima, međunarodnim standardima za profesionalnu praksu interne revizije, etičkim kodeksom i okvirnom poveljom interne revizije.

"Svako drugo tijelo unutar subjekta koje interno obavlja revizije nije u skladu sa važećom regulativom iz oblasti interne revizije", naglašeno je tada iz Ministarstva finansija Srpske.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE