• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fond PIO: Penzije Mastilovoj rodbini po zakonu

Uprkos nalazima komisije Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS, Fond PIO tvrdi da rodbini direktora Fonda nisu nezakonito dodijeljene penzije.

 Fond PIO: Penzije Mastilovoj rodbini po zakonu Izvor: MONDO

Fond penzijsko-invalidskog osiguranja RS objavio je u nedjelju demanti u vezi sa "interpretacijama" nalaza Komisije, koju je formirao ministar rada i boračko invalidske zaštite RS, a koja je utvrdila da nije bilo pravnog osnova za povećanje penzija ocu i stričevima generalnog direktora Fonda PIO RS Zorana Mastila.

U saopštenju Službe za odnose sa javnošću Fonda PIO dodaje se da ne mogu da komentarišu izvještaj Komisije, koju je formirao ministar rada i boračko-invalidske zaštite, o slučaju ponovnog određivanja penzije utvrđivanjem uzročno-posljedične veze oboljenja sa učešćem u ratu, jer ga Fond nije dobio, ali da "pretpostavljaju da postupak ponovnog određivanja penzija na osnovu naknadnih događaja nikome ne treba da bude sporan, jer to Zakon izričito određuje".

"Povodom očigledne i dugotrajne kampanje koja se u pojedinim medijima vodi protiv direktora Fonda PIO, indirektno i protiv samo Fonda, obavještavamo javnost da Fond ostaje kod stava da je u okviru zakonskih rješenja dozvoljen i moguć postupak ponovnog određivanja penzija na osnovu naknadnih događaja kao što su naknadni staž osiguranja, utvrđeni poseban staž u dvostrukom trajanja zbog učestvovanja u ratu, kao i na osnovu naknadno utvrđene invalidnosti", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da se ne može prihvatiti selektivno tumačenje da se na osnovu nekih naknadnih događaja dozvoljava ponovno određivanje penzija ranijim korisnicima, a da se po osnovu drugih događaja (obavezno osiguranog slučaja) to ne dozvoljava.

Iz Službe za odnose sa javnošću Fonda PIO RS navode da nadzor nad primjenom Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju vrši Ministarstvo nadležno za poslove penzijskog i invalidskog osiguranja i da u okviru tog ovlašćenja resorni ministar može preduzeti odgovarajuće mjere, te da, kako se navodi, pri tome nije potreban nikakav pritisak pojedinih medija ili pojedinaca.

Komisija, koju je osnovalo Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS, zaključila je u petak da nije bilo pravnog osnova za povećanje penzija ocu i stričevima generalnog direktora Fonda PIO RS Zorana Mastila, potvrdio je Srni jedan od članova Komisije i dodao da je izvještaj proslijeđen ministru Petru Đokiću.

Ministar Đokić rekao je Srni da će u ponedjeljak pogledati izvještaj Komisije i da će nakon toga Ministarstvo adekvatno reagovati.

Centar javne bezbjednosti (CJB) Istočno Sarajevo u petak je Tužilaštvu podnio Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv direktora Filijale Fonda penzijsko-invalirskog osiguranja (PIO) u ovom gradu Bosiljke Borovčanin i šefa Pravne službe Desanke Lazarević, koje su iskoristile položaj i ovlašćenja da bi ocu i stričevima direktora Fonda PIO Zorana Mastila pribavile imovinsku korist.

U izvještaju policije Borovčaninovoj i Lazarevićevoj se stavlja na teret da su počinile krivično djelo iz člana 347, stav 3. Krivičnog zakona RS, jer su Živoradu Mastilu, Miladinu Mastilu i Danilu Mastilu od 19. marta do 16. jula prošle godine, koristeći svoj položaj i ovlašćenja, pribavile imovinsku korist. Na ovaj način one su im utvrdile i iznos invalidske penzije u procentu od 75 odsto od penzijskog osnova, iako su sva trojica korisnici penzija u okviru bivšeg društvenog Fonda PIO BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE