• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petnaest miliona za putovanja službenika

Direktori i službenici trinaest agencija na nivou BiH za posljednje četiri godine na službena putovanja i telefonske i poštanske usluge potrošili su više od pet miliona KM, piše "Glas Srpske".

 Petnaest miliona za putovanja službenika Izvor: MONDO

List navodi da ova cifra nije konačna, jer se za kompletnu 2010. godinu još svode računi, te dodaje da većina tih agencija tokom prošle godine nije ispunila ni svoje najosnovnije zadatke.

"Zbog rasipničkog ponašanja pojedinih institucija u sljedećem periodu tražićemo da se uradi revizija učinka, te pokrene procedura ispitivanja opravdanosti postojanja tih institucija, pogotovo onih koje nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom, odnosno Ustavom BiH", rekao je poslanik SNSD-a u parlamentu BiH Lazar Prodanović.

On je dodao da je Dejtonski sporazum predvidio da postoje tri ministarstva na nivou BiH, a da ih sada ima devet.

"Broj drugih institucija, agencija i direkcija mnogo je veći. Ne postoji opravdanje za takav rasipnički odnos, a mali efekat njihovog djelovanja i sprovođenja programskih aktivnosti zbog kojih su uspostavljeni", rekao je Prodanović.

On ističe da u mnogim institucijama ne postoje pravilnici kojima se definiše trošenje novca, tako da nije definisana upotreba službenih telefona i vozila, pa ih mnogi upotrebljavaju u privatne svrhe. "Čak i kada bi se smanjili troškovi agencija za 50 odsto, oni opet ništa efikasnije ne bi radili", istakao je Prodanović.

Agencija za državnu službu od osam postavljenih ispunila je sedam programskih zadataka. Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH imala je tri zadatka u 2010. godini, a ispunila je dva.

Agencija za bezbjednost hrane trebalo je za devet mjeseci 2010. godine da realizuje devet programskih zadataka, a u izvještaju za prvih devet mjeseci koji je proslijedila Savjetu ministara konstatovala je da nije uradila nijedan, dok je Agencija za lijekove i medicinska sredstva od devet programskih zadataka u 2010. godini realizovala samo tri.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE