• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poziv građanima Federacije da “opelješe” RS?

Pravobranilaštvo RS ima informaciju da se u Federaciji BiH javno pozivaju građani da podnose tužbe protiv Srpske za naplatu ratne štete.

 Poziv građanima Federacije da “opelješe” RS? Izvor: MONDO

Cilj je da ekonomski unište i devastiraju RS, izjavio je glavni pravobranilac Slobodan Radulj.

"Već postoji i informacija da je bošnjačka politička elita izgubila političku bitku kod međunarodne zajednice za ukidanje RS, pa se sad prešlo na `plan B`, kojim žele da unište Srpsku ekonomski, preko ovih tužbi", upozorio je Radulj.

Rasplet oko tužbi protiv RS, kaže Radulj, definitivno bi mogao da označi kraj za BiH i bilo kakve priče o zajedničkom životu naroda u BiH.

"Očigledno, samo Bošnjaci mogu biti žrtve i tražiti naknadu štete, dok drugi narodi na to nemaju pravo. Ova priča ide u suprotnom smijeru od pomirenja i zajedničkog života. Ukoliko se želi riješiti pitanje naknade štete, to se mora uraditi na državnom nivou. Lako se može naći podatak iz Crvenog krsta ko je koliko bio u logoru i na osnovu toga isplatiti šteta svim logorašima u BiH, ali očigledno to smeta centrima moći u Sarajevu, jer bi se tada vidjelo da su i Srbi i Hrvati bili žrtve rata u BiH", istakao je Radulj.

On je ocijenio vrlo značajnim činjenicu da logoraši iz FBiH, koji tuže Srpsku, sada tuže i BiH, što RS može biti jak adut.

"Naime, logoraši iz FBiH tuže državu BiH, jer je Dejtonskim sporazumom regulisano da će se formirati fond iz kojeg će se isplaćivati naknada štete osobama koje su pretrpele određenu štetu u ratu. Taj fond BiH nikada nije formirala i pitanje je zašto nije i ko u Sarajevu koči njegovo formiranje već godinama", naglasio je Radulj za sutrašnje izdanje "Večernjih novosti" .

On je rekao da će sa pravnog apsekta biti veoma teško naći primjedbu tužbama koje ovih dana stižu iz FBiH u sve većem broju na adresu RS i u kojima se traži naplata ratne štete u milionskim iznosima, jer profesionalnije formulisane za razliku od prvih koje su bile neuređene, šturo napisane i na kraju odbačene.

"To znači da počinje pravna bitka za Srpsku i to već u maju kad će početi prva ročišta za ove tužbe. Ako je neko mislio da je stvar sa tužbama riješena, moram da kažem da nije i da borba tek počinje. Sada imamo dve vrste tužbi. Logoraša iz FBiH, koje su stajale u našim sudovima i koje su odbačene, pa se sad ponovo pišu. I nove tužbe civilnih žrtava rata iz Sarajeva i Tuzle, koje tuže Srpsku za bombardovanje ovih gradova i štetu koju su pretrpeli, pozivajući se na presude generalima Đukiću i Krstiću", ocijenio je Radulj.

Glavni pravobranilac RS je rekao da su nove tužbe "teške" nekoliko stotina miliona maraka i ukoliko bi RS izgubila pravnu bitku, bila bi ekonomski uništena, odnosno devastirana.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE