• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

General Đukić: Zečević lagao

Nalaz vještaka Berka Zečevića u slučaju "Tuzlanska kapija" bio je lažan i suprotan nalazima istražnih organa, smatra general Đukić.

 General Đukić: Zečević lagao Izvor: MONDO

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske Novak Đukić smatra da je nalaz vještaka Berka Zečevića u slučaju "Tuzlanska kapija" bio lažan i suprotan nalazima istražnih organa zbog čega je on prošle godine u Sudu BiH osuđen na 25 godina zatvora.

General Đukić je u pismu "Večernjim novostima" zatražio da se utvrdi istina o dešavanjima 25. maja 1995. godine na lokalitetu Kapija u Tuzli kada je u eksploziji granate poginulo 71 lice, a zbog čega je on, kao tadašnji komandant taktičke grupe Ozren, dobio drakonsku kaznu. Đukić naglašava da ga samo "istina može osloboditi".

"Nalaz vještaka Zečevića je lažan i suprotan nalazima istražnih organa, ali ga je Sud uvažio i ozvaničio kao krunski dokaz na čemu je zasnovana presuda, a Apelaciono vijeće je potvrdilo", upozorio je nekadašnji načelnik Generalštaba VRS.

"Novosti" navode da je mišljenje vještaka Zečevića bilo puno kontroverzi i nelogičnosti. Vojska RS je, prema pisanju ovog lista, na položajima koje je Zečević utvrdio kao "vjerovatnu lokaciju", imala topove stare više od 40 godina, koji ni teoretski ni praktično nisu imale domate do Tuzle koja je od Ozrena udaljena više od 27 kilometara.

"Na licu mjesta se nalaze dva kratera, iako se u optužnici navodi da je pala jedna granata. Da apsurd bude veći, vještak u svom nalazu koristi upravo oba kratera, iako sve vrijeme negira njihovo postojanje", piše general Đukić u pismu.

On napominje da Zečević, iako video snimci i fotografije koje su istražioci snimili te večeri pokazuju da se vozilo nalazilo pored trotoara, vozilo svjesno "pomijera" na trotoar za više od pola metra kako bi mogao da iskonstruiše ugao doleta projektila onako kako njemu odgovara.

Đukić, koji je prošle godine osuđen na 25 godina zatvora, tvrdi da upoređivanjem snimaka dobijenih od Tužilaštva i skica koje je sačinio Zečević, on treba da odmah bude pušten na slobodu ili barem da se preinači odluka Suda o odbijanju obnavljanja postupka.

Zečević, koji je profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu i vještak balističke struke, uhapšen je 11. februara, po nalogu Haškog tribunala koji je protiv njega podigao optužnicu, jer je odbio da svjedoči na suđenju Karadžiću. Zečević je u četvrtak, 17. februara, iz Sarajeva prebačen u pritvorsku jedinicu UN.

Ovaj balističar ranije je svjedočio pred Tribunalom kao vještak balističar na suđenjima Slobodanu Miloševiću, Dragomiru Miloševiću i Stanislavu Galiću, i kao svjedok o činjenicama na suđenju Momčilu Krajišniku.

Prema pisanju "Novosti", slučaj "Zečević" još više je pojačao sumnje da u zatvoru robija nevih čovjek i časni oficir. Ovaj beogradski dnevnik podsjeća na kontroverznu izjavu Zečevića pred suđenje bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću da istina oko ovih granatiranja ima više i da se za istinu valja boriti.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE