• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kantrimen zabrinut za stabilnost BiH

Vašingoton još nije uplašen zbog kašnjenja u formiranju vlasti u BiH, ali je zabrinut da li BiH može da bude stabilna zemlja

 Kantrimen zabrinut za stabilnost BiH Izvor: MONDO

Tomas Kantrimen, koji je u Stejt dipartmentu zadužen za evropska i pitanja Balkana, rekao je da u Vašingotonu "niko još nije uplašen zbog kašnjenja u formiranju vlasti" u BiH, ali da je zabrinut da li BiH može da bude stabilna zemlja, prenosi RTRS.

"Dugoročno imamo razloga da se plašimo. Ako sada ili iduću godinu ili dvije BiH ne pokaže da je sposobna da donese teške odluke za integraciju u Evropu, onda se bojim može li BiH biti stabilna", rekao je Kantrimen, koji će krajem sljedeće sedmice doputovati u Sarajevo i Tiranu, u pratnji zamjenika američkog državnog sekretara Džejmsa Štajnberga.

Prema njegovom mišljenju, današnja situacija, kada još nije završeno formiranje koalicije, još nije krizna.

Navode predsjednika Socijaldemokratske partije BiH Zlatka Lagumdžije da poslije 3. marta više neće čekati one koji, prema njegovom tumačenju, iz ličnih interesa odugovlače sa formiranjem vlasti, ocijenio je "taktikom u političkom procesu" u šta se "Vašington ne želi miješati".

"Ne želimo ulaziti toliko duboko u taktike koje koriste jedna, druga, treća ili četvrta strana u ovim pregovorima", izjavio je Kantrimen za federalnu štampu.

On je naveo da donosi više poruka za BiH i Albaniju, ali da će ona za BiH biti kompleksna i da u suštini glasi - radite još više na formiranju vlasti.

Stručnjak za jugoistok Evrope iz američkog Instituta za mir Danijel Server smatra da ne treba previše očekivati od najavljene Štajnbergove posjete BiH.

"Ne mislim da on može ovaj put puno uraditi, osim što, možda, bosanska strana može njemu dostaviti nešto više... Činjenica je da se sada suočavamo sa problemima za koje očekujemo da ih ljudi sa Balkana sami rješavaju, prvenstveno pomoću Evropljana", naglasio je Server, podsjećajući da BiH više nije prioritet Vašingtona.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE