• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pošte Srpske" imaju pravo na IMPC kod

Svjetska poštanska unija dodijela je međunarodni kod za obradu pošte (IMPC) "Poštama Srpske", jer kao jedan od tri javna operatera u BiH imaju pravo na dodjelu koda.

 "Pošte Srpske" imaju pravo na IMPC kod Izvor: MONDO

U saopštenju dostavljenom Ministarstvu komunikacija i transporta BiH navodi se da i druga dva operatera u BiH - sarajevske "BH pošte" i mostarska "Hrvatska pošta", takođe, imaju IMPC kod.

"IMPC kod je tehnički standard UPU koji se koristi kako bi se odredila lokacija i centar obrade pošte koja vrši prijem i otpremanje međunarodne pošte. Kod koriste poštanski operateri, a ne korisnici usluga, i to iz čisto tehničkih operativnih razloga. Svrha mu je da poboljša obradu međunarodne pošte širom svijeta", navode iz Svjetske poštanske unije.

U saopštenju se napominje da Svjetska poštanska unija ovaj kod dodijeljuje na zahtjev javnih poštanskih operatera koje su ovlastile zemlje članice.

"Svjetska poštanska unija želi dodati da IMPC kod nije poštanski kod koji se koristi kako bi se unaprijedio sistem adresiranja pošte u nekoj zemlji. Sistem poštanskih kodova su razvile suverene države, a ne Svjetska poštanka unija", naglašava se u saopštenju.

U tekstu se navodi da u svijetu postoji više od 1.500 IMPC kodova i svi određuju lokaciju mjesta sa kojeg se vrši prijem i otpremanje međunarodne pošte, a dodjela IMPC koda nije priznavanje Svjetske poštanske unije za teritorijalni ili područni suverenitet.

Portparol Svjetske poštanske unije Real Leblan odbacio je svaku mogućnost da dodjela međunarodnog koda za obradu pošte (IMPC) "Poštama Srpske" može da vodi ka podjeli BiH, kako su to pojedinci posljednjih dana izjavljivali.

On pojašnjava da je to čisto tehnička, a ne politička stvar, te da registracija takvog koda na nekoj lokaciji nikako "ne znači da UPU priznaje suverenitet te lokacije".

Prema Leblanovim riječima, zahtjev UPU za dodjelu IMPC-a poslale su "Pošte Srpske" i Ministarstvo komunikacija i transporta BiH nema ništa sa tim.

Direktor "Pošta Srpske" Jasminka Krivokuća odbacila je ranije kao neosnovane optužbe ''BH pošta'' da "Pošte Srpske" nemaju pravo na međunarodni kod, ocijenivši da se iza ovakvog stava krije skrivena namjera pravljenja jedinstvenog poštanskog operatera.

Svjetski poštanski savez obavijestio je 5. januara ''Pošte Srpske'' da su registrovane u ovoj asocijaciji, čime su dobile i svoj međunarodni kod, što znači da je ovo preduzeće samostalno u poslovanju.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE