• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dragan Čović: Dogovor o vlasti za 15 dana

Predsjednik HDZ-a BiH tvrdi da će dogovor o formiranju vlasti biti postignut najkasnije za 15 dana i da će sve strane morati da pristanu na kompromise.

 Dragan Čović: Dogovor o vlasti za 15 dana  Izvor: MONDO

On je najavio da se novi krug razgovora političkih stranaka nastavlja u narednih nekoliko dana, te da će učiniti sve da dogovor o formiranju vlasti bude postignut u naredne dvije sedmice da bi se izbjegle zamke.

Čović kaže da je u protekloj sedmici obavljeno mnogo razgovora, te da je važno da su bez znanja javnosti u posljednjih nekoliko dana obavljene konsultacije svih stranaka i da su sagovornici počeli da se uvažavaju i razumiju po pitanju svega, posebno činjenice da se Ustav treba mijenjati, ali smatraju da se prethodno mora konstituisati vlast.

On je poručio da bi, ukoliko HDZ izostane iz vlasti, moglo doći do blokade u parlamentima, ali da su toga svi svjesni.

''Da bi se ta vlast uspostavila, moramo uvažavati jedni druge i napraviti kompromise koji će osigurati da niko nije gubitnik u svemu, ali i do kraja uvažiti legitimnu volju sva tri naroda. Izgubili smo proteklo vrijeme, ali do kraja naredne sedmice imaćemo dogovor'', rekao je Čović.

Čović je, kada je riječ o formiranju vlasti na federalnom nivou, podsjetio da je Ustav definisao pet pozicija za Hrvate u Federaciji BiH i da bi blok oko dva HDZ-a trebalo da odlučuje o njima.

''Ko će biti na tim pozicijama to će odlučivati ovaj blok i to je stvar razgovora. Oko tog bloka mogu biti sve hrvatske stranke koje imaju svoje predstavnike i koje razmišljaju na sličan način. Ako pitate da li tu ima /Jerko Ivanković/ Lijanovića ja ću vam reći da ja Lijanoviće ne doživljavam kao hrvatsku stranku, ali za sve druge koji na sličan način vide budućnost BiH nema ograničenja da budu tu'', rekao je Čović.

Čović kaže da niko od međunarodnih faktora, pa tako ni parlament EU ili zvaničnici koji krajem sedmice dolaze u BiH, neće ponuditi rješenje i dodaje da je poslije pet mjeseci zastoja potrebno kompromisno djelovati.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE