• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Među nastradalima u Libiji nema BiH građana

Među nastradalima u neredima u Libiji nema državljana BiH, podaci su kojima raspolaže Ambasada BiH u Tripoliju.

 Među nastradalima u Libiji nema BiH građana Izvor: MONDO

Ministarstvo inostranih poslova BiH preporučuje državljanima BiH da ne putuju u Libiju, a onima koji žive ili trenutno borave u toj državi da izbjegavaju javna okupljanja i da se pridržavaju mjera bezbjednosti.

MIP BiH je aktivirao tim za krizne situacije koji konstantno prati situaciju u Libiji i preduzima neophodne korake s ciljem zaštite državljana BiH i organizovanja njihove eventualne evakuacije.

Ostvareni su kontakti sa nadležnim institucijama u BiH i Ambasadom BiH u Tripoliju, te libijskom Ambasadom u Sarajevu, kao i ambasadama zemalja koje graniče sa Libijom ili su u istom regionu.

Državljani BiH u Libiji kojima je potrebna pomoć mogu je zatražiti, tako što će se obratiti Ambasadi BiH u Tripoliju na broj telefona: 00 218 21 477 43 27.

Članovi porodica u BiH koji imaju srodnike u Libiji mogu kontaktirati ili Ambasadu BiH u Tripoliju, na navedeni broj ili novouspostavljenu info-liniju u MIP-u BiH u Sarajevu na broj telefona (033) 281 310.

MIP BiH pravovremeno će informisati javnost o novim detaljima vezanim za ova dešavanja.

Prema podacima organizacije Hjuman rajts voč, u neredima tokom demonstracija u Libiji je poginulo najmanje 233 ljudi.

Srbi u Libiji živi i zdravi

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije navodi da niko od srpskih građana u Libiji nije povrijeđen i da njihova sigurnost u ovom trenutku nije ugrožena.

Ambasada Srbije u Tripoliju stupila je u kontakt sa građanima koji se nalaze u kampu kod grada Raslanalf na sjeveru Libije, a koje je sinoć napala manja grupa naoružanih ljudi.

Ministarstvo spoljnih poslova navodi da niko od građana Srbije u Libiji nije povrijeđen i da njihova sigurnost u ovom trenutku nije ugrožena.

Ministarstvo u saopštenju ističe da je u saradnji sa nacionalnim avioprevoznikom “Jat ervejzom“ obezbijedilo potreban broj aviona za njihovu evakuaciju.

Avioni “Jata“ moći će da polete ka gradovima u kojima se nalaze srpski državljani onog trenutka kada se od libijskih vlasti budu dobile neophodne dozvole za slijetanje i izlazak srpskih građana iz Libije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je danas da Ministarstvo spoljnih poslova čini sve da im pruži pomoć, kao i da intenzivno komunicira sa ambasadom u Tripoliju.

"Trenutno radimo na pribavljanju izlaznih viza za naše građane, a takođe spremamo avion kojim bi se oni vratili u Srbiju", rekao je Jeremić novinarima poslije otvaranja sastanka nacionalnih koordinatora Centralnoevropske inicijative u palati Srbije.

Prema njegovim riječima, potpuni prioritet u ovom trenutku je izbavljanje Srba sa ugroženih područja.

On je dodao da su srpske vlasti blagovremeno reagovale i u slučaju Tunisa i Egipta, pa će tako biti i u ovom slučaju, mada su komunikacije otežane.

"Situacija je prilično napeta, ali činimo apsolutno sve i sarađujemo sa još nekoliko zemalja da bi podijelili resurse koji su na raspolaganju, prije svega avionske", poručio je Jeremić.

Grupa od oko pedesetak državljana Srbije, iz kampa pored libijskog grada Ras Lanuf, uputila je jutros apel za pomoć putem i-mejla, prenijeli su pojedini beogradski mediji.

“Sinoć je grupa od oko 20 naoružanih ljudi napala naš kamp i pokušala da nam ukrade vozila i da nas opljačkaju. Šestoro nas pokušalo je da odbije napad golim rukama, jer su nam ta kola bila jedina odstupnica za Tripoli”, navodi se u apelu.

Oni navode da im je oduzeta velika suma novca i jedna kola.

"Na svu sreću prepriječili smo im put sa ostalim kolima kako ne bi izvezli i ostala. Svi su bili naoružani do zuba, prosto je pravo čudo kako niko nije zapucao na nas", stoji dalje u pismu koje je stiglo na adresu B92.

Grupa je bila u kontaktu sa ambasadom Srbije i dijelom svoje firme u Tripoliju, ali im se činilo da niko nije bio svjestan situacije u kojoj se nalaze.

Prema njihovim riječima, grupa je pokušala da organizuje konvoj od oko 8-10 kola ka Tripoliju, ali im je tada javljeno, iz njima bliskog izvora, da je put do Tripolija totalno odsječen kod grada Sirt.

Beogradska kancelarija kompanije "Petrolcomet", koja se u Libiji bavi naftnim inženjeringom, je u stalnom kontaktu sa zaposlenima, i svi su živi i zdravi, ističu u toj kompaniji.

Situacija u glavnom gradu Tripolija je "gadna" prenijela je noćas agenciji Beta preko Interneta jedna građanka Srbije koja živi u centru Tripolija.

Ministarstvo je apelovao na sve srpske državljane u Libiji da stupe što prije u kontakt sa ambasadom, navodeći da će se najvjerovatnije popodne znati kada će krenuti jedan veliki avion put te zemlje.

Do sinoć se srpskoj ambasadi u Tripoliju javilo između 500 i 700 srpskih državljana, ali to nije konačan broj i situacija se svakog momenta mijenja.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE