• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU traži formiranje Savjeta ministara

Visoki predstavnik EU Ketrin Ešton izjavila je da je važno da razgovori o formiranju Savjeta ministara BiH dovedu do rezultata.

  EU traži formiranje Savjeta ministara Izvor: MONDO

Eštonova je ovo rekla novinarima u Briselu nakon sastanka ministara inostranih poslova EU, koji su za vrijeme radnog ručka razgovarali i o BiH, iako je gotovo cijeli sastanak prošao u znaku krize u sjevernoj Africi.

Tokom kratkog razgovora istaknuto je očekivanje da se u BiH formira Savjet ministara, da se podstaknu reforme kojima je cilj EU, a dotaknuto je i pitanje budućeg šefa delegacije u BiH.

SRNA saznaje da će krajem ove sedmice direktor novoosnovane Evropske službe za spoljne poslove, zadužen za odnose sa zapadnim Balkanom, istočnim partnerstvom i Rusijom Miroslav Lajčak otputovati u BiH, gdje će o ovim temama razgovarati sa svojim domaćinima.

Za vrijeme radnog ručka vođen je uvodni razgovor o karakteru mandata koji bi trebalo da ima budući šef delegacije EU u BiH, a ideje u vezi s tim trebalo bi da budu finalizovane u martu, prije sastanka Savjeta za provođenje mira u BiH.

Prema riječima visokih sagovornika Srne, novi šef delegacije biće jaka, vrlo iskusna ličnost, koja će imati na raspolaganju "cijeli instrumentarijum" pozitivnih i negativnih mjera kojima bi BiH trebalo da se pomogne na putu prema EU.

Mađarski šef diplomatije Janoš Martonji rekao je za Srnu da je razgovor za radnim ručkom o BiH bio baziran uglavnom na osnovu analize Miroslava Lajčaka.

"Razgovarali smo o tome šta mi možemo dati BiH, ali i šta BiH treba da učini. Postoji veliki stepen slaganja oko zadataka BiH. Potrebno je brzo osnovati Savjet ministara, ispuniti zahtjev Suda u Strazburu u predmetu `Sejdić i Finci`, te omogućiti provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Martonji.

Prema njegovim riječima, potrebno je generalno staviti se na put evropskih reformi. "Mi smo spremni da pružimo pomoć", rekao je mađarski ministar spoljnih poslova, čija zemlja vodi EU do kraja juna mjeseca.

On je dodao da će novi šef delegacije EU biti osoba koja će imati autoritet, da su u opticaju neka imena, ali da je prerano govoriti o tome ko bi mogao da bude na toj funkciji.

Njemački državni sekretar Verner Hojer rekao je novinarima da je cilj da se pojača evropsko prisustvo u BiH, te da se očekuje da to podstakne i evropske reforme, kao i aktivaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Velika je potreba za dijalogom među tri naroda i njihovim predstavnicima i - ako EU može u tome biti od koristi - mi ćemo pomoći", poručio je Hojer.

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski, čija zemlja preuzima od Mađarske predsjedavanje EU u julu, rekao je da je Poljska zainteresovana za napredak BiH, ali da insistira na dogovorenim reformama.

On je dodao da je razgovor o BiH prošao u visokom stepenu slaganja i da je bio konstruktivan.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE