• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Haški vještak učesnik masakra na Markalama?

Sudski vještak Haškog tribunala i Suda BiH Berko Zečević umiješan je u postavljanje ekspolozivnih naprava na sarajevskoj pijaci Markale 1994. godine”, tvrdi predsjednik BORS-a.

 Haški vještak učesnik masakra na Markalama? Izvor: MONDO

"Tim koji je postavio eksplozivne naprave na Markalama bio je pod nadzorom Zečevića, koji se uvijek pojavljivaona licu mjesta u sličnim situacijama", izjavio je Srni predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (RS) Pantelija Ćurguz i dodao da za to postoje brojni dokazi.

Prema njegovim riječima, Zečević je bio na Markalama 5. februara 1994. godine kada je UNPROFOR radio uviđaj i on je na licu mjesta tumačio i tvrdio da je granata ispaljena sa srpskih položaja.

"To je istog dana rekao u intervjuu Radio Sarajevu", rekao je Đurguz.

On je podsjetio da nijedan sudski vještak i ekspert niti može, niti bi htio da na licu mjesta, neposrdno nakon događaja daje konkretan i stručan, a pogotovo ne definitivan zaključak.

Đurguz kaže da očevici tvrde kkao se Zečević tog dana svađao sa balističarima UN na licu mjesta i da je o tome govorio i na Radio Sarajevu.

Berko Zečević je, osim predmeta "Markale 1" i "Markale 2", učestvovao i u vještačenju predmeta "Tuzlanska kapija" te u slučaju ubistva bivšeg zamjenika ministara federalne policije Joze Leutara, gdje je ponovo na licu mjesta izrekao mišljenje i ekspertizu koja je istragu odvela u pogrešnom pravcu, a slučaj je ostao neriješen do danas.

Ćurguz je podsjetio da je odlukom tadašnjeg predsjedništva BiH od 17. jula 1992. godine formiran Centar namjenske proizvodnje pri Glavnom štabu oružanih snaga Republike BiH, a nosioci tog projekta bili su Faik Kulović i Berko Zečević.

Proizvodnja oružja za muslimansku vojsku organizovana je povezivanjem malih radionica za ručnu izradu minsko-eksplozivnih sredstava, kakva je bila sarajevski "Behar", i mobilizacijom preduzeća kao što su "Šumoprojekt", "Žica", "Vaso Miskin", energoinvestove "Armature", radionice "GRAS"-a, "Zrak" i Mašinski fakultet u Sarajevu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE