• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žalba na odluku o izručenju Purde

Advokat Tihomira Purde uložio žalbu na presudu prvostepenog vijeća Suda BiH o njegovom izručenju Srbiji.

 Žalba na odluku o izručenju Purde  Izvor: MONDO

Apelaciono vijeće Suda BiH trebalo bi da najkasnije početkom naredne sedmice donese konačnu odluku o slučaju Tihomira Purde, nakon što je njegov advokat Josip Muselimović uložio žalbu na presudu prvostepenog vijeća o njegovom izručenju Srbiji, koji ga terete za ubistvo srpskih ranjenika i bolesnika u Vukovaru 1991. godine.

Apelaciono vijeće razmatraće žalbu u hitnom postupku, nakon čega će ministru pravde BiH Bariši Čolaku biti dostavljena preporuka sa kojom se on može, ali i ne mora saglasiti.

Portparol Suda BiH Selma Hadžić potvrdila je da će Apelaciono vijeće konačnu odluku o ovom pitanju donijeti do kraja ove, a najkasnije početkom naredne sedmice.

Advokat Josip Muselimović potvrdio je Srni da je uložio žalbu i istakao da konačnu odluku Apelacionog vijeća očekuje do kraja ove sedmice.

"Juče sam uložio žalbu na odluku prvostepenog vijeća koje je utvrdilo da postoje zakonski uslovi za izručenje Tihomira Purde pravosudnim tijelima Srbije", rekao je Muselimović Srni.

Krivično vijeće Suda BiH odlučilo je 18. februara da Tihomir Purda, nekadašnji pripadnik Zbora narodne garde, bude izručen Srbiji.

Vijeće je zaključilo da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje jer Purda nije državljanin BiH i nije u postupku traženja azila u vrijeme podnošenja molbe.

Purda je juče saslušan u Tužilaštvu BiH u Sarajevu na zahtjev Tužilaštva Srbije. Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je da je Purda odgovarao na pitanja koja su dostavile pravosudne institucije Srbije.

"Ovo ispitivanje i zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć nema nikakve veze sa zahtjevom za izručenje koje je Srbija uputila, jer zahtjevi za izručenje i saslušanje nisu povezani", rekao je Grubešić.

Purda se nalazi u pritvoru od 5. januara kada je na graničnom prelazu Orašje u BiH uhapšen na osnovu potjernice Srbije koja ga tereti za ubistva srpskih ranjenika i bolesnika u Vukovaru 1991. godine.

Hrvatsko državno tužilaštvo provelo je istragu na osnovu optužbi iz Srbije i zaključilo da Purda nije kriv, zbog čega ta zemlja nije mogla da traži njegovo izručenje.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE