• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VSTS: Potvrđena smjena Gordane Tadić

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Drugostepena disciplinska komisija za tužioce VSTS-a BiH odbila je kao neosnovanu žalbu glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić i potvrdila odluku Prvostepene komisije kojom joj je izrečena mjera premještanje s mjesta glavnog tužioca na mjesto tužioca.

 VSTS smjena Gordane Tadić Izvor: Anadolija/Mustafa Öztürk

Iz VSTS-a je saopšteno da se protiv odluke Drugostepene komisije može uložiti žalba Savjetu u roku od osam dana od dana prijema odluke.

Prvostepena disciplinska komisija za tužioce VSTS-a BiH, odlučujući po disciplinskoj tužbi Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a protiv Tadićeve, donijela je 23. jula odluku kojom je utvrđena njena disciplinska odgovornost.

Ta komisija je obrazložila da je Tadićeva propustila postupiti u skladu sa relevantnim odredbama pravilnika o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima /TCMS/ i zaključku Savjeta od 17. i 18. decembra 2014. godine, kojim VSTS "zadužuje glavne tužioce u BiH da u svojim institucijama obezbijede dodjeljivanje predmeta svim tužiocima putem TCMS-a".

Prema navodima Prvostepene komisije, Tadićeva je propustila preduzeti potrebne radnje sa ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira, čime je počinila disciplinske prekršaje nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Savjeta, Zakona o VSTS-u.

Tadićeva je, suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, propustila da pokrene postupak personalnih bezbjednosnih provjera zaposlenih u Tužilaštvu BiH, te je propustila postupiti u skladu sa zaključkom VSTS-a BiH od 17. jula 2019. godine, kojim "se obavezuju sve pravosudne institucije u BiH da hitno provedu sve obaveze i mjere propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH", čime je takođe počinila disciplinske prekršaje - nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Savjeta, stav je Prvostepene komisije.

Tadićevoj je za ove disciplinske prekršaje izrečena disciplinska mjera - premještanje s mjesta glavnog tužioca Tužilaštva BiH na mjesto tužioca Tužilaštva BiH.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE