• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDP BiH i SDA kreću u formiranje vlasti

SDP BiH i SDA kreću u formiranje vlasti u Federaciji BiH sa drugim strankama potpisnicama platforme.

 SDP BiH i SDA kreću u formiranje vlasti Izvor: MONDO

SDP BiH i SDA saopštile su danas da će, nakon što su oba HDZ-a odbila ponudu o principima raspodjele hrvatskih pozicija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, krenuti da formiraju vlast u Federaciji BiH sa drugim strankama potpisnicama platforme.

Ove stranke u odvojenim saopštenjima ocjenjuju da je to neophodno da bi se "spriječile štetne posljedice zbog neusvajanja budžeta i prekinula višemjesečna blokada dva HDZ-a".

"Svi građani BiH postali su taoci neodgovorne i neustavne politike dva HDZ-a koji vrše višemjesečnu blokadu formiranja zakonodavne vlasti u FBiH time što ne dozvoljavaju da se u tri kantona u kojima oni imaju skupštinsku većinu izaberu delegati za Dom naroda federalnog parlamenta", smatra SDP BiH.

U saopštenju iz SDP BiH navodi se da pored ta tri kantona i cjelokupne FBiH, ispašta i nivo BiH na kojem, zbog njihovih blokada, još nisu izabrani delegati u Domu naroda parlamenta BiH zbog čega ovaj zakonodavni organ ne može usvajati prijeko potrebne zakone.

SDP BiH ističe da su dva HDZ-a odbila i prijedlog predsjednika SDA Sulejmana Tihića o principima raspodjele hrvatskih pozicija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti prema kojem bi dva HDZ-a imala dvije trećine, uključujući i poziciju predsjedavajućeg i jednu ministarsku poziciju u Savjetu ministara BiH, te predsjednika FBiH i tri ministarske pozicije u federalnoj Vladi.

"Centralna izborna komisija (CIK) se takođe stavila u službu blokiranja konstituisanja vlasti. Navodno neutralan stav, kojim smatra nedopustivim blokiranje izbora delegata u ova tri kantona, ali s druge strane ne želi podijeliti sertifikate, vodi potpunoj političkoj blokadi jer se po tom principu nikada više u FBiH neće formirati vlast jer će uvijek neki nezadovoljni kanton moći blokirati izbor delegata i formiranje vlasti dok mu se ne ispune sve njegove želje", navode iz SDP-a BiH.

SDA takođe tvrdi da zbog, kako kažu, opstrukcija dva HDZ-a, FBiH nakon 31. marta prijeti finansijski i socijalni kolaps, što odgovorne političke stranke nikako ne bi smjele da dopuste.

"U situaciji kada HDZ BiH i HDZ 1990 odbijaju pristati na korektne političke dogovore, SDA je odlučila da krene u proces implementacije izbornih rezultata sa drugim političkim strankama potpisnicama Platforme. I pored toga, u nekoliko narednih dana učinićemo sve kako bi bio postignut dogovor koji bi značio uključivanje oba HDZ-a u parlamentarnu većinu. Međutim, ne možemo i nećemo pristati na ucjene motivisane ličnim interesima", stav je SDA.

Prema njihovom mišljenju, CIK nije ništa učinio na deblokiranju procesa izbornih rezultata i sprečavanju neustavnih blokada dva HDZ-a, iako je to njena zakonska obaveza.

"OHR, takođe, osim neobavezujućih upozorenja, nije učinio ništa konkretno kako bi ispunio svoju dejtonsku obavezu i deblokirao proces uspostavljanja vlasti u BiH", tvrde iz SDA.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE