• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špindeleger: Izručenje Divjaka nezamislivo

Austrija smatra "nezamislivim" da isporuči Srbiji nekadašnjeg generala Armije BiH Jovana Divjaka smatra austrijski šef diplomatije Mihael Špindeleger.

 Špindeleger: Izručenje Divjaka nezamislivo Izvor: MONDO

"Prema mišljenju naših eksperata za međunarodno pravo, izručenje Jovana Divjaka Srbiji je nezamislivo", rekao je Špindeleger za današnji bečki list "Kurir".

Divjak je uhapšen na aerodromu u Beču u četvrtak, 3. marta, na putu iz Sarajeva u pravcu za Bolonju u Italiji gdje je trebalo da se sastane sa humanitarnim radnicima.

Divjak bi mogao ostati nekoliko sedmica u pritvoru dok Austrija pribavi i analizira dokumente koji potkrepljuju zahtjev Srbije za izručenjem, rekao je portparol tužilaštva Fridrih Kel /Friedrich Koehl/ Frans presu.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je u petak da je Divjak učestvovao i rukovodio ratnim zločinima. On je dodao da je za Srbe, bivši general "definitivno odgovoran".

U pismu, koje je ambasador BiH u Austriji Haris Hrle pročitao na Federalnoj TV, Divjak je naveo da se ne osjeća krivim.

"Djelovao sam tako da izbjegne ozbiljniju tragediju. Uvjeravam vas da će istina i pravda ovaj put pobijediti", rekao je on.

Nekoliko francuskih i francusko-bosanskih organizacija zatražile su oslobađanje Divjaka.

General (74) dobitnik je nagrade Francuske legije časti 2001. godine, najveće nagrade Francuske za "građanski osjećaj, odbijanje predrasuda i etničke diskriminacije".

Nekadašnji general JNA, a potom i general takozvane Armije BiH Jovan Divjak uhapšen je 3. marta na aerodromu u Beču na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Srbija zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ranjenika i zarobljenika.

Optužen je za ratne zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine, kada su u napadu na kolonu JNA koja se povlačila iz grada ubijena 42 pripadnika JNA, 73 su ranjena, dok je 215 zarobljeno.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE