• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HDZ BiH ostaje pri svojim stavovima

Portparol HDZ-a Mišo Relota je naveo da HDZ BiH ostaje pri stavu da vlast na svim nivoima treba da formiraju legitimni predstavnici sva tri konstitutivna naroda.

 HDZ BiH ostaje pri svojim stavovima Izvor: MONDO

SDA i SDP u bošnjačkom izbornom tijelu imaju oko 55 do 60 odsto podrške i ako žele primijeniti načelo koje primjenjuju na hrvatskim strankama onda treba i druge bošnjačke stranke da uključe u kvotu za formiranje vlasti, izjavio je portparol HDZ-a Mišo Relota.

''U najmanju ruku je uvrjedljivo licitiranje s hrvatskim kvotama u vlasti. Dva HDZ-a u hrvatskom biračkom tijelu imaju skoro 90 odsto podrške, a SDA i SDP u bošnjačkom izbornom tijelu oko 55 do 60 posto podrške. Ako žele primijeniti načelo koje primjenjuju na hrvatskim strankama neka i druge bošnjačke stranke uključe u tu kvotu'', rekao je Relota.

On je naveo da HDZ BiH ostaje pri svom stavu da vlast na svim nivoima treba da formiralu legitimni predstavnici sva tri konstitutivna naroda koji su legitimitet dobili na prošlim izborima.

Relota je rekao da će takav stav zastupati i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na današnjem sastanku sa slovenačkim ministrom inostarnih poslova Samuelom Žbogarom i bugarskim šefom diplomatije Nikolajem Mledenovim.

''Na sceni je pokušaj da se grubo izigra legitimna izborna volja hrvatskog naroda u BiH i želja da se na protivustavan i protivzakonit način formira vlast kroz krnji Dom naroda Federacije za koji je i Centralna izborna komisija rekla da je nezakonit'', rekao je Relota.

On je dodao je da postoji pritisak SDP-a i stranaka okupljenih oko njega na CIK i visokog predstavnika, ali da uprkos svemu HDZ BiH neće odustati od svojih stavova.

Relota ističe da je HDZ BiH za razgovore i za dogovor, ali da je najveća odgovornost za nemogućnost postizanja dogovora na SDP-u i strankama potpisnicima platforme koje ''vode bitku da imaju većinu u Vladi Federacije i da dominiraju resursima u Federaciji''.

Žbogar i Mladenov razgovaraće danas u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH i političkim liderima o priključenju BiH evropskim integracijama. Uoči posjete, oni su poručili da je u BiH bez odlaganja potrebno formirati vlast sa jedinstvenom vizijom o evropskoj budućnosti.

U radnu posjetu BiH sa slovenačkim i bugarskim šefom diplomatije trebalo je da doputuje i ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špindeleger, koji u Sarajevo nije stigao zbog zdravstvenih problema.

Međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da će se danas sastati sa liderima dva HDZ-a koje će zamoliti da što prije bude konstituisan Dom naroda federalnog Parlamenta.

Konstitutivna sjednica federalnog Doma zvanično je zakazana za četvrtak, 10. mart, iako još nisu završeni izbori delegata u tri od 10 kantonalnih skupština. Predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić ocijenila je prošle sedmice, komentarišući mogućnost sazivanja krnje sjednice Doma naroda, da je riječ o opasnoj odluci koja vodi narušavanju pravnog poretka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE