• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galijašević: Ispitati Divjaka o naoružavanju

Dževad Galijašević rekao je da je general Armije BiH Jovan Divjak imao podatke o nabavci opreme i oružja za potrebe Armije BiH, i da bi trebalo da bude ispitan.

 Galijašević: Ispitati Divjaka o naoružavanju Izvor: MONDO

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević rekao je da je general Armije BiH Jovan Divjak, koji se nalazi u pritvoru u Austriji, imao podatke o nabavci opreme i oružja za potrebe Armije BiH, i da bi o tome trebalo da bude ispitan.

Galijašević je istakao da bi, osim zločina nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici, istražni organi morali da ispitaju Divjaka da li zna li ko je i na koji način u BiH dovozio tone i tone oružja, uprskos embargu UN.

"Divjak je sigurno znao mnogo i o milionskim transferima preko raznoraznih računa u Austriji, Hrvatskoj i širom arapskog svijeta", rekao je Galijašević za "Fokus".

Za poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentu BiH Slavka Jovičića nije iznenađenje Divjakovo učešće u sumnjivim finansijskim tokovima i nabavci oružja za potrebe Armije BiH.

"Ne samo da je predvodio masakr pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine, već je u nastavku ratnog sukoba do guše bo upetljan u raznorazne aktivnosti legalnog i paralelnog sistema bošnjačkih vlasti", rekao je Jovičić.

List je objavio pismo iz novembra 1992. godine u kojem Divjak obavještava načelnika Vrhovne komande Armije BiH Sefera Halilovića o kupovini oružja i da je bošnjačka dijaspora, predvođena Izetom Dedićem u Australiji, prikupila oko 15 miliona dolara za potrebe takozvanih Oružanih snaga RBiH.

Profesor međunarodnog prava iz Beograda i nekadašnji zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Radoslav Stojanović ocijenio je da je postupak Jovana Divjaka u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu prema definiciji međunarodnog prava zločin. "On je ubijao one koji su položili oružje. To je po međunarodnom pravu, Šestom konvencijom, zabranjeno 1909. godine. Dakle, on je zločinac po međunarodnom pravu, a ne samo po zakonima Srbije, BiH ili Austrije", izjavio je Stojanović za "Glas Srpske".

Divjak je bio general JNA, a potom i general Armije BiH. Srbija je protiv njega podigla optužnicu, slično kao u slučaju Ejupa Ganića. Riječ je o potjernicama za 19 osoba iz BiH pod optužbom da su u maju 1992. godine počinili ratni zločin nad pripadnicima JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.

Pripadnici Armije BiH 3. maja 1992. godine u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici ubili su 42, ranili 73 i zarobili 215 pripadnika JNA. Ministarstvo unutrašnjih poslova RS dostavilo je Tužilaštvu BiH izvještaj u kome se za zločin u Dobrovoljačkoj tereti 15 lica.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE