• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ćurguz: Divjak je predratni kriminalac

Bivši general armije RBiH Jovan Divjak je predratni kriminalac i ratni zločinac, izjavio je predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz.

 Ćurguz: Divjak je predratni kriminalac Izvor: MONDO

"Divjak je predratni kriminalac zato što je švercovao oružje i vojnu opremu iz skladišta Teritorijalne odbrane, zbog čega ga je Vojni sud u Sarajevu osudio na zatvorsku kaznu i radi toga je ostao u Armiji BiH", rekao je Ćurguz novinarima u Banjaluci, komentarišući mogući rasplet slučaja "Divjak" i njegovo eventualno izručenje Srbiji.

Ćurguz navodi da je Divjak "ratni zločinac", jer je tokom proteklog rata, posebno u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kao oficir Armije BiH "uzeo svoj danak".

Komentarišući proteste u Sarajevu zbog Divjakovog hapšenja u Beču i diplomatska reagovanja u vezi sa tim slučajem, Ćurguz je naveo da Srbima konačno mora biti jasno da je "osmišljen projekat prema kome su Srbi agresori u BiH, dok su je svi drugi branili, čime se žele stvoriti formalno-pravne pretpostavke za ukidanje RS".

Ćurguz smatra da ova činjenica mora biti jasna najodgovornijim nosiocima funkcija u sistemu vlasti RS i ističe da je neophodno održati hitan sastanak sa Boračkom organizacijom RS radi timskog djelovanja na procesuiranju ratnih zločina i odnosa RS prema tome.

"BORS će narednih dana ustati u snažnu podršku nepravedno osuđenom generalu Vojske RS Novaku Đukiću radi dokazivanja istine, jer su on i njegova odbrana pred Sudom BiH iznijeli neoborive dokaze da nije riječ o artiljerijskom projektilu već o podmetnutoj eksplozivnoj napravi po scenariju `Markale 1`, `Markale 2`", rekao je Ćurguz.

On je podsjetio da taj dokaz nije bio dovoljan Sudu BiH da Đukiću izrekne oslobađajuću presudu, već ga je osudio na 25 godina zatvora.

Bivši potpukovnik u Službi bezbjednosti Druge vojne oblasti u Sarajevu Petar Simović izjavio je da je nekadašnji general Armije BiH Jovan Divjak pravosnažno osuđen na osam ili devet mjeseci zatvora zbog šverca naoružanja koje je čuvano u kasarnama JNA u Sarajevu.

"Divjak je 1991. godine za oružje TO BiH, koje je bilo na čuvanju u kasarnama JNA, neovlašteno dao nalog da se isporuči TO Kiseljak i zbog toga ga je Vojni sud u Sarajevu osudio na osam ili devet mjeseci zatvora", rekao je Simović Srni.

Divjak je uhapšen prošle sedmice u Beču po Interpolovoj potjernici koju je raspisala Srbija. Penzionisani general Armije BiH nalazi se među 19 lica koje Srbija sumnjiči za zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, kada su ubijena 42 pripadnika JNA, 73 su ranjena, dok je 215 zarobljeno.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE