• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mile Lasić istupio iz "Kruga 99"

Mile Lasić podnio je ostavku na članstvo u "Krugu 99" zbog neslaganja sa izjavama ove asocijacije u korist Ejupa Ganića.

 Mile Lasić istupio iz "Kruga 99" Izvor: MONDO

Mile Lasić podnio je ostavku na članstvo u "Krugu 99" zbog neslaganja sa stavovima ove aoscijacije koja je stala u odbranu člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića i njegovog verbalnog sukoba sa novinarkom Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) Brankom Kusmuk.

Lasić je, u pismu upućenom predsjedniku Asocijacije nezavinsih intelektualaca "Krug 99" Sulejmanu Redžiću, generalnom sekretaru Adilu Kulenoviću i članovima Nadzornog odbora, izrazio izričito neslaganje sa izjavama iz ove asocijacije u korist Ganića, kojeg kako navodi, "na silu stilizuju u Jovana Divjaka", prenosi internet-portal "Depo".

"Jovan Divjak je, naime, neko ko je ostao vjeran BiH, uprkos svemu što su mu radili takvi kao Ganić", navodi Lasić.

Lasić ističe da od takvih kao Ganić bježi i u prošlom sistemu i u ratu, i u poslijeratno vremenu i danas u Mostaru.

"Uostalom, pisao sam Vam odmah prošle godine, nakon što ste me počastili biti uvodničarem i primili u članstvo, koje sam ustvari `dugovao` nekim umrlim i živim članovima `Kruga 99', kako se ne slažem s time što imate dvojak odnos prema svojim nacionalistima i nacionalistima van Sarajeva – u Mostaru i Banjaluci", poručio je Lasić.

U pismu Lasić traži od rukovodstvo ove asocijacije da ga brišu iz popisa članstva "Kruga 99", jer ne želi biti svrstan, kako je naveo "ni uz `vaše`, kao što nije ni uz `naše` nacionaliste", ma koliko se razni jednodimenzionalni umovi trudili da ga takvim vide.

Član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić, protiv kojeg Tužilaštvo BiH vodi istragu u slučaju "Dobrovoljačka", poručio je 6. marta novinarki RTRS-a Branki Kusmuk da se "oslobodi četništva" kada ga je pitala ko je ubio 42 vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine.

Predsjedništvo "Kruga 99" 8. marta se oglasilo saopštenjem u kojem pojašnjava da je Ganić "zapravo ispravio navod u novinarskom pitanju oslanjajući se na procesuirane dokaze londonskog suda, a i na izjave samog generala Kukanjca".

Iz "Kruga 99" navode da ako izrečene riječi "`oslobodite se četništva` predstavljaju `grubo vrijeđanje`" onda nude izvinjenje novinarki Kusmuk".

"Ganić nije morao znati da je njegova lična opaska na falsifikovan podatak u novinarskom pitanju `uvredljiv napad` za novinarku Kusmuk", tvrde iz "Kruga 99".

Ganićev verbalni napad na novinarku RTRS-a izazvao je oštre osude u javnosti, prvenstveno u Srpskoj, a menadžment i uredništvo RTRS-a odlučili su da, zbog bezbjednosti, novinari ove kuće više neće izvještavati sa sesija "Kruga 99", kao ni sa sličnih skupova koji se održavaju u Sarajevu "gradu zabranjenih pitanja iz kojeg šalju ratne pokliče".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE