• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak zabrinut zbog situacije u FBiH

Izvršni direktor EU za Evropu i centralnu Aziju Miroslav Lajčak izjavio da ga zabrinjava situacija u FBiH koja mu izgleda potpuno nelogično i "vrlo opasno".

 Lajčak zabrinut zbog situacije u FBiH Izvor: MONDO

"Veoma me brine to što se dešava između SDP-a i SDA, s jedne, i dva HDZ-a, s druge strane", rekao je Lajčak.

Prema njegovom mišljenju, nijedna politička stranka ne može da pretenduje da ima sto odsto legitimitet svog naroda, a s druge strane, apsolutno je neprihvatljivo i opasno da kroz politički inženjering izmišljamo neke "naše" Srbe i Hrvate da bi formalno poštovali Ustav.

"U takvoj situaciji postoji veliki rizik da u novoj vladi i parlamentu sjede ljudi koji imaju takozvanu pravu nacionalnost, ali nemaju legitimitet, jer za njih nisu glasali pripadnici tog naroda. Za mene je izuzetno važno da Bošnjaci, Hrvati i Srbi znaju da su oni glasali za te ljude, da su to njihovi predstavnici", pojasnio je Lajčak.

On je upozorio da je poigravanje ovakvim stvarima i izmišljanje nekih formula najbolji put da se BiH dovede u duboku krizu, koja je, ne samo nepotrebna, nego i vrlo opasna.

"U ovoj fazi u BiH vidim previše inata i nedovoljno shvatanje o tome šta je zaista potrebno za zemlju. Ako ćemo dobiti vlast na nivou FBiH, a potom i na nivou BiH koja će imati sporan mandat, jaku opoziciju i puno prostora za opstrukcije i blokade, onda od takve vlade neće biti koristi. To će nas voditi tome da se prokockaju naredne četiri godine", rekao je Lajčak za "Slobodnu Bosnu".

Prema njegovom mišljenju, u BiH postoji nekakva preopsjednutost izjavama, posebno predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, kao da je to najvažniji problem u BiH.

"Tako da se mi više bavimo izjavama nego suštinom, a činjenica je da je u ovoj fazi, dopalo se to nekome ili ne, RS formirala svoje institucije i spremna je da bude formirana vlast na nivou BiH, dok se to za FBiH ne može reći", rekao je Lajčak.

Što se tiče evropske strategije, Lajčak je naveo da se ona u suštini svodi na to da će ubuduće biti jasnije ko predstavlja EU i šta je cilj Unije, kao i to da je EU spremna da preuzme ulogu vodećeg međunarodnog partnera u BiH.

On smatra da su i dalje otvorene mogućnosti da BiH može da završi ovu godinu vrlo uspješno i to isključivo zavisi od toga kako će se ponašati njeni političari.

"Ono što se sada prvo mora uraditi jeste da bude formirana vlast koja će imati reformski program, koja će znati i željeti da se bavi evropskim integracijama i ispunjavanjem tih očekivanja i uslova, i koja će imati dovoljno snažan mandat da te reforme provede kroz parlament", pojasnio je Lajčak.

Prema njegovom mišljenju, za BiH nije nedostižno ni dobijanje kandidatskog statusa do kraja godine, ako se vlasti potrude da izvrše svoje obaveze.

"Od stvari koje u ovoj fazi moraju biti ispunjene dvije su ključne - formiranje vlasti sa mandatom i programom i provođenje presude u slučaju Sejdić-Finci", rekao je Lajčak.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE