• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisana izjava o nepristajanju na kršenje Dejtonskog sporazuma

Autor Nikolina Damjanić

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, nekadašnji predsjednici parlamenta Srpske i predsjedavajući doma Parlamentarne skupštine BiH iz RS potpisali su danas izjavu u Banjaluci o nepristajanju na kršenje Opšteg okvirnog spora za mir u BiH.

 sporazum o nekršenju dejtona Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Čubrilović je rekao novinarima da su potpisnici izjave zabrinuti za aktuelne političke procese u BiH.

On je podsjetio da su nametnuti zakoni visokih predstavnika i prenos nadležnosti na nivo BiH bili mimo Ustava.

"Odgovornost za ovo snose pojedini predstavnici takozvane međunarodne zajednice u BiH. Procesima i aktivnostima o kojima je riječ narušava se ustavno uređenje u BiH i onemogućava uspostavljanje pravnog sistema adekvatnog ustavnom uređenju", istakao je Čubrilović.

On je napomenuo da se suprotno aneksima četiri i 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma donose zakoni iz nadležnosti zakonodavnih institucija i suspenduju njihove nadležnosti.

"Narušavaju se demokratski odnosi i onemogućava uspostavljanje demokratskog sistema adekvatnog multietničkom sastavu stanovništva", dodao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, ugrožavaju se ljudsko dostojanstvo, jednaka i neotuđiva prava ljudi, te vrijeđaju slobode savjesti i govora.

"Razbija se svaka prilika za razvoj prijateljskih odnosa među narodima koji žive u BiH i podriva mogućnost zajedničkog života. Pojedincima i grupama ljudi protivpravno se oduzimaju politička prava, sloboda kretanja, otuđuje imovina i zabranjuje pravo na rad", naveo je Čubrilović.

Član Kolegijuma Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić naglasio je da je BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do sada politički poligon na kome je vršeno pravno nasilje.

"Trebamo o svim pitanjima pričati u institucijama vlasti i uz unutrašnji dijalog u BiH. Nažalost, mnogi zagovaraju što šira ovlašćenja visokog predstavnika umjesto da svi nadležnosti crpimo iz ustavne pozicije BiH i Dejtonskog sporazuma", rekao je Špirić i podsjetio da su dva konstitutivna naroda nezadovoljna pozicijom u BiH.

Govoreći o izjavama člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, Špirić smatra da im ne treba davati značaj u Banjaluci, jer Komšić nije dio kompromisa i da se mora gledati u budućnost.

Nekadašnji član Kolegijuma Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić rekao je da su politički predstavanici srpskog naroda svjesni činjenice da je miješanje stranaca u odnose u BiH štetno.

"Trenutak je da ovakvu izjavu potpišemo i ukažemo na urušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i tako nešto osudimo. Ovo je prvi dokument iz Banjaluke koji govori o tome da su svi koji su bili predvodnici zakonodavnih institucija otvorili diskusiju o tome da li su akti koji su prošli određene procedure rezultat demokratske volje", rekao je Tadić.

Izjavu su potpisali i Nebojša Radmanović, Dušan Stojičić, Staša Košarac, Dragan Kalinić, Petar Đokić, Dušanka Majkić, Borislav Paravac, Željko Mirjanić, Slobodan Bijelić i Momir Tošić. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE