• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo skup vehabija u Sarajevu

Oko 150 pripadnika vehabijskog pokreta okupilo se danas ispred zgrade zajedničkih institucija BiH u Sarajevu, na skupu podrške vehabijama.

 Počeo skup vehabija u Sarajevu Izvor: MONDO

Skup, koji protiče mirno, obezbjeđuju jake policijske snage, javlja izvještač Srne.

Okupljeni nose transparente "Ne smije se dozvoliti bosanski Gvantanamo", "Svako je nevin dok mu se ne dokaže krivica" i "Stop nasilju", a čuo se i poklič "Alahu ekber".

Pripadnici vehabijskog pokreta su istakli da žele skrenuti pažnju na uslove u Imigracionom centru Službe za poslove sa strancima u Istočnom Sarajevu.

Organizator protesta Nađa Dizdarević rekla je novinarima da vlasti BiH moraju iznijeti dokaze kada tvrde da su lica koja su u Imigracionom centru opasna po nacionalnu bezbjednost.

Najavljeno je da će skup ispred zgrade zajedničkih institucija BiH trajati do 14.30 časova.

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić potvrdio je ranije Srni da je skup prijavio Bilal Isaković iz Zenice, te da će kantonalna policija, u skladu sa zakonom, obezbjeđivati ovo okupljanje građana.

GALIJAŠEVIĆ: PRAVO LICE DANAŠNJEG SARAJEVA

Skup podrške vehabijama, dio je matrice zastrašivanja svih naroda u BiH i pokazuje pravo lice današnjeg Sarajeva, ocijenio je član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević.

"Ovo se može tumačiti i kao vid političkog pritiska na javnost u BiH, odnosno Republiku Srpsku i hrvatske opštine u BiH. Terorizam nije samo konkretno nasilje, nego i prijetnja nasiljem i današnji protesti su dio matrice zastrašivanja naroda u BiH", rekao je Galijašević Srni.

On je naglasio da je zalaganje za oslobađanje lica koja predstavljaju prijetnju nacionalnoj bezbjednosti pokazivanje pravog lica Sarajeva.

"To više nije priča o građanskom i multietničkom Sarajevu, nego o njegovom pravom ružnom licu. Ako je organizator protesta supruga Omara Boudela Hadža (Nađa Dizdarević), koji je u Gvantanamu proveo par godina i koji je dio 'alžirske grupe', onda je svima jasno da multietničko Sarajevo ne postoji", konstatovao je Galijašević.

On je naglasio da je zalaganje za lica koja predstavljaju opasnost po BiH, ali i cjelu Evropu udar na suživot u BiH.

NEKOREKTNO JE IMIGRACIONI CENTAR POREDITI SA GVANTANAMOM

Izvršni direktor Helsinškog komiteta BiH Muhamed Džemidžić rekao je danas u Sarajevu da se na osnovu dostupnih činjenica ne može reći da se krše ljudska prava lica koja se nalaze u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu i da je poređenje te institucije sa Gvantanamom nekorektno.

On je na konferenciji za novinare Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH, na kojoj je prezentovan Izvještaj o stanju ljudskih prava u BiH u 2010. godini, rekao da predstavnici Helsinškog komiteta nisu našli da je prekršena procedura kada je riječ o osobama smještenim u Imigracionom centru i da čak i u razgovoru sa osobama smještenim tu nisu dobijeni nikakvi dokazi da se krše njihova ljudska prava.

"Od trenutka kada je otvoren Imigracioni centar u Lukavici BiH je, barem kada su u pitanju legislativa, smještaj i tretman ljudi, vodeća po standardima u regiji. To su ocjene i međunarodnih organizacija koje se bave tim poslom. Taj Imigracioni centar je kopija jednog takvog centra u Holandiji, koji je savremeno opremljen i odgovara uslovima hotela 'B' kategorije", naveo je Džemidžić i dodao da je i Abu Hamza rekao da je prezadovoljan tretmanom u Imigracionom centru.

Navodeći da Helsinški komitet u kontinuitetu prati položaj imigranata i stranaca koji traže azil u BiH, Džemidžić je istakao da je Helsinški komitet u BiH bio pod pritiskom nekih nevladinih međunarodnih organizacija da stane u odbranu ljudi smještenih u Imigracioni centar.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE