• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučani udišu vazduh pun čađi

Koncentracija čađi izmjerena prošlog mjeseca na području centra grada iznosila je 16,083 mikrograma po metru kubnom

 Banjalučani udišu vazduh pun čađi Izvor: MONDO

"Istovremeno, vrijednost prašine na istom području iznosila 31,475 mikrograma po metru kubnom, što dokazuje da kvalitet vazduha koji udišemo spada u drugu klasu", izjavila je "Glasu Srpske" Ljubinka Antić-Moravac, samostalni stručni saradnik u Odjeljenju za ekologiju u Administrativnoj službi grada.

"Pored ovih, u vazduhu su bili prisutni polutanati ugljen-monoksida, sumpor-dioksida, azota monoksida lebdećih čestica. Grad je počeo i sa izradom lokalnog programa zaštite vazduha i to je prvi korak ka preciznijem planu kojim ćemo utvrditi mjere i aktivnosti koje će doprinijeti poboljšanju kvaliteta vazduha", pojasnila je Antić-Moravac.

Kako su pokazala mjerenja na lokacijama u Obilićevu, Centru, Paprikovcu i Boriku, najveći zagađivači vazduha su individualna ložišta, kao i automobili koja emituju velike količine štetnih gasova.

Ugljen-monoksid nastaje nepotpunim izgaranjem fosilnog goriva i drva i njegova najveća koncentracija zabilježena je uz saobraćajnice i u ložištima. Ova materija utiče na ljude tako što se veže sa hemoglobinom i tako istiskuje kiseonik. Manifestuje se tako što izaziva očne smetnje, gubljenje koncentracije, teškoće pri disanju i glavobolje.

Izloženost visokom nivou aerozagađenja utiče na povećan broj akutnih infekcija disajnog trakta, zbog kojih se pacijenti sve češće javljaju na pregled.

"Najviše su ugrožena djeca, starije osobe i pacijenti oboljeli od hroničnih bolesti. Kod bolesnika sa hroničnim bolestima respiratornih i kardiovaskularnih organa, visok nivo zagađenosti vazduha može da dovede do pogoršanja već postojećih bolesti", kazala je specijalista porodične medicine Kosana Stanetić.

U banjalučkoj "Toplani", koju mnogi optužuju da najviše zagađuje vazduh, ističu da su ekološki inspektori na osnovu nedavnog terenskog uvida i izmjerenih koncentracija emisije dimnih gasova i čađi iz kotlova i na osnovu dozvoljenih graničnih vrijednosti za zagađujuće materije, konstatovali da neće doći do ugrožavanja životne sredine.

"Pored toga, od resornog ministarstva smo dobili ekološku dozvolu, a vršimo i dva puta godišnje monitoring dimnih gasova", rekla je portparol ovog preduzeća Žaklina Mijatović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE