• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučurević ostaje u pritvoru

Sud u Šapcu produžio je pritvor ratnom načelniku opštine Trebinje Božidaru Vučurević do 40 dana prema zahtjevu Hrvatske za izručenjem.

 Vučurević ostaje u pritvoru Izvor: MONDO

Ovo je izjavio Tanjugu portparol suda Slobodan Velisavljević.

Na ove odluke Vučurevićeva odbana ima pravo da uloži žalbu Apelacinom sudu u Beogradu, a konačnu odluku o tome da li će i kojoj državi biti izručen donijeće ministarka pravde Snežana Malović, rekao je Velisavljević.

Odlučujući o zahtjevima za izručenje Vučurevića, sud je utvrdio da krivična djela zbog kojih se izručenje traži predstavljaju krivična djela i po zakonu Srbije, da se zbog njih u Srbiji ne vodi krivični postupak, kao i da Vučurević nije srpski državljanin, navodi se u saopštenju Višeg suda u Šabcu.

Sud je, takođe, imao u vidu da krivična djela zbog kojih je tražen nisu izvršena na teritoriji Srbije, i da ima dovoljno dokaza za postojanje osnovane sumnje da je učinio navedena djela.

Stoga je zaključio da su ispunjene pretpostavke za izručenje predviđene Evropskom konvencijom o ekstradiciji, kao i zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i to povodom oba zahtjeva i bosanskog i hrvatskog, navodi se u saopštenju.

Protiv Vučurevića je, takođe, donijeto rješenje o produženju pritvora za još dva mjeseca. Ekstradicioni pritvor može trajati najduže do izvršenja odluke o izručenju, budući da se radi o osobi koja je uhapšena po međunarodnoj poternici i čije bi puštanje na slobodu moglo da ometa postupak odlučivanja ili sprovođenja izršenja, navodi se u saopštenju.

Vučurevićev advokat Svetozar Vujačić je Srni rekao da se još čeka izvještaj iz Haškog tribunala na okolnosti da li je vođen postupak protiv njega 2002. i 2003. godine i, ako jeste, da li je obustavljen", pojašnjava Vujačić i dodaje da je šabački sud tražio od Haga izvještaj, kao i ambasador BiH u Beogradu Boriša Arnaut.

Vujačić smatra da je Hag do sada mogao da dostavi taj izvještaj, jer ne ide diplomatskim putem.

"Verovatno neko to koči. To se može i faksom dostaviti. Moje je očekivanje da to može da bude i danas, a može i 40-og dana", kaže Vujačić, ocijenivši da se u ovaj slučaj "debelo umiješala politika".

Vujačić je naveo da sud u Šapcu nije razmatrao zahtjev BiH, te da je pritvor isključivo određen po hrvatskom zahtjevu.

"Sudskom veću, koje je odlučivalo, predsedavala je niko drugi do sama predsednica suda, što je po zakonu, ali nije uobičajeno", rekao je Vujačić.

On je ponovio da je Vučurević juče saslušan po zahtjevu BiH, koja ga tereti za zločine u Trebinju.

"Optužnica BiH za sada će stajati, jer ne mogu ni da ga puste, niti odrede pritvor po njoj kada stoji hrvatska optužnica. Sudija je rekao da je ovo krajnje neobična situacija da jednog čoveka traže dve države", dodao je Vujačić.

Ratni načelnik opštine Trebinje Božidar Vučurević uhapšen je 4. aprila u Srbiji po tužbi Hrvatske koja ga tereti za granatiranje Dubrovnika i uništavanje kulturno-istorijskih spomenika. Njegovo izručenje traže i Hrvatska i BiH, koja ga tereti za ratne zločine u Trebinju.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE