• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Davidi: Referendum je politička prepreka

Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU Renco Davidi prenio je premijeru RS Aleksandru Džombiću stav da je referendum politička prepreka

 Davidi: Referendum je politička prepreka Izvor: MONDO

Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU Renco Davidi ponovio je danas u razgovoru sa premijerom Republike Srpske (RS) Aleksandrom Džombićem stav da je referendum politička prepreka i da EU preferira rješenje zasnovano na dijalogu i kompromisu.

On je podsjetio da je Savjet Evrope donio zaključke 21. marta od kojih se dio "odnosi na svijetlu budućnost BiH u EU i zadatke koje BiH još mora ispuniti", ali i na mogućnost sankcija prema BiH u slučaju neadekvatnog ponašanja.

"Savjet Evrope je pomenuo 'torbu sa alatom' i sankcije u slučaju neadekvatnog ponašanja. Želim da vjerujem da se on neće nikad iskoristiti, ali ako u određenom momentu bude neophodno one će se u svakom slučaju aktivirati", rekao je Davidi novinarima nakon sastanka sa Džombićem i dodao da će se u narednim sedmicama raditi u pravcu postizanja dijaloga i kompromisa.

Govoreći o radu UIO BiH, Davidi je još jednom uputio molbu da se što prije riješi pitanje imenovanja direktora.

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić rekao je danas da je RS opredijeljena za evopske integracije, ali da ne dozvoljava da se evropski put zloupotrijebi za eventualno prekrajanje Ustava BiH, odnosno gubitak nadležnosti RS.

Džombić je tokom sastanka sa vršiocem dužnosti šefa Delegacije EU u BiH Rencom Davidijem rekao da je odluka Narodne skupštine o raspisivanju referenduma osnovno demokratsko i ljudsko pravo koje treba da pripadne svakom narodu, pa i srpskom.

"Rekao sam Davidiju da ne treba biti zabrinut zbog referenduma i da je to tehničko pitanje, gdje će narod reći da li je zadovoljan nametnutim zakonima o Sudu i Tužilaštvu BiH", rekao je Džombić novinarima.

On je potvrdio da je šefa Delegacije EU upoznao o informaciji Narodnoj skupštini koja ukazuje na probleme funkcionisanja pravosuđa BiH, koja obiluje podacima na osnovu kojih se vidi zbog čega postoji nezadovoljstvo RS i odluka da se raspiše referendum.

Premijer RS upoznao je Davidija i o ponovo aktuelizovanim problemom raspodjele prihoda Uprave za indirektno oporezivanje BiH, gdje se prema važećim koeficijentima ponovo stvorio dug Federacije BiH prema RS u iznosu od 48 miliona KM.

"Zahtijevali smo da nam to Federacija izvrši u privremenom poravnanju. U suprotnom, od članova Upravnog odbora UIO tražićemo izmjenu zakonskog rješenja po kojem će se napraviti tri računa na koje će se prikupljati prihodi", rekao je Džombić i podsjetio da je prije tri godine izvršeno poravnanje dugova sa Federacijom BiH od 50 miliona KM koji su naplaćeni u korist RS.

Govoreći o ispunjenosti uslova za priključenje BiH EU, Džombić je rekao da bi domaćim političarima trebalo ostaviti prostor da se usaglase i da naću kompromise.

"RS je apsolutno opredijeljena za ispunjenje standarda EU, prvenstveno zato što će joj to donijeti bolji život i mi smo već određena zakonska rješenja za koja nismo bili obavezni prilagodili tim standardima", rekao je Džombić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE