• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Referendum u RS 19. juna?

Referendum u Republici Srpskoj trebalo bi da bude održan najranije 19. juna, budući da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS nije uložio veto na odluke NS RS.

 Referendum u RS 19. juna? Izvor: MONDO

Međutim, bošnjački klub je u pomoć pozvao visokog predstavnika Valentina Incka, od kojeg traži da poništi zaključke Narodne skupštine RS o referendumu, prenosi "EuroBlic".

Narodna skupština RS usvojila je 13. aprila na posebnoj sjednici odluku o raspisivanju referenduma u RS na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te njihovu neustavnu verifikaciju u parlamentu BiH.

Klub Bošnjaka smatra da NS RS ne može da odlučuje o pitanjima “koja su u isključivoj nadležnosti BiH i visokog predstavnika”, zbog čega i nisu iskoristili pravo veta.

"Iz toga je jasno da ni Ustavni sud RS nema nikakvih nadležnosti da odlučuje o pitanjima koja su u nadležnosti Bosne i Hercegovine i visokog predstavnika. Zaključci NS RS predstavljaju direktno rušenje Dejtonskog sorazuma, zbog čega pozivamo visokog predstavnika da u skladu sa svojim ovlašćenjima poništi odluku o raspisivanju referenduma u RS i zaključke NS RS i sankcioniše one koji su ovakvim djelovanjem doveli u pitanje Dejtonski sporazum", rekao je predsjednik Kluba Bošnjaka u Veću naroda RS Mujo Hadžiomerović.

On je izbjegao da odgovori da li će politički predstavnici Bošnjaka u slučaju provođenja odluke o raspisivanju referenduma u RS tražiti zaštitu od Ustavnog suda BiH.

Predsjedavajući Vijeća naroda RS Momir Malić izjavio je za “EuroBlic” da sada formalno nema nikakvih smetnji za raspisivanje referenduma u RS, jer nijedan klub nije pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

"Odluka se može objaviti u “Službenom glasniku RS” i nakon osam dana stupiti na snagu. Nakon toga počinje da teče rok od 45 dana za održavanje referenduma", rekao je Malić.

Direktor “Službenog glasnika RS” Proko Dragosavljević rekao je da će odluka o raspisivanju referenduma najvjerovatnije biti objavljena već u srijedu, 27. aprila. Odlukom o raspisvanju referenduma predviđeno je da se on održi u prvu nedelju, nakon što istekne 45 dana od stupanja na snagu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE