• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko blokira referendum u RS?

Ukoliko vlasti RS ne ponište odluku o referendumu to bi mogao umjesto njih da učini visoki predstavnik, tvrdi jedan od članova PIK-a

 Incko blokira referendum u RS? Izvor: MONDO

Vlasti Republike Srpske treba da ponište odluku o referendumu, ili će visoki predstavnik u BiH Valentin Incko upotrijebiti bonska ovlaštenja i to učiniti umjesto njih, rekao je jedan od članova Savjeta za provođenje mira (PIK), napominjući da je to stav većine članova PIK-a.

Neimenovani sagovornik "Dnevnog avaza", predstavljen samo kao istaknuti član PIK-a, izjavio je da je za međunarodnu zajednicu odlukom o referendumu "pređena linija koja se nije smjela preći".

Prema njegovim riječima, RS ne može imati referendum o pitanju koje nije u nadležnosti entiteta.

"Ni Sud ni Tužilaštvo BiH nisu kompentencije koje su s entiteta prenesene na državni nivo. To su nadležnosti koje su uvijek pripadale državi. Samim tim, ovo je pitanje Dejtona", rekao je sagovornik "Avaza", koji smatra da su zaključci Narodne skupštine RS o referendumu u direktnoj suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom.

On je dodao da se nada da će vlasti RS iskoristiti ponuđenu priliku, ponovo razmotriti svoje akcije i poništiti odluku o referendumu.

Narodna skupština RS usvojila je 14. aprila odluku o raspisivanju referenduma u RS na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te njihovu neustavnu verifikaciju u parlamentu BiH.

Poslanici su usvojili set od 29 zaključaka, među kojima i zaključak da se Narodna skupština RS ograđuje od rada Suda i Tužilaštva BiH, kao i da te pravosudne institucije generišu međunacionalnu mržnju i netrepeljivost.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE