• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vikiliks: Mudžahedin iz BiH prijetio nuklearnom bombom

I dosije Halida šeika Mohameda, jednog od organizatora napada na Njujork 11. septembra 2001, nalazi se među 700 tajnih dokumenata iz Gvantanama, a koji su u posjedu Vikiliksa.

 Vikiliks: Mudžahedin iz BiH prijetio nuklearnom bombom Izvor: MONDO

Halid šeik Mohamed je 1994. godine dobio državljanstvo Bosne i Hercegovine.

On je, prema sadržaju najnovijih povjerljivih dokumenata, koje je Vikiliks dostavio za današnji "Njujork tajms", tokom saslušanja u Gvantanamu prijetio da će Al Kaida izvršiti nukelarni napad u slučaju da njen lider Osama bin Laden ikada bude uhvaćen ili ubijen, prenose "Nezavisne".

To je među američkim zvaničnicima izazvalo veliku zabrinutost da Al Kaida zaista posjeduje nuklearno naoružanje. Štaviše, vjerovali su da je ta teroristička organizacija već uspjela da kupi uranijum.

"Halid šeik Mohamed tvrdi da Al Kaida ima nuklearnu bombu skrivenu negdje u Evropi i da je ona vezana sa Bin Ladenovu sudbinu", stoji u tajnim dosijeima.

Inače, američke vlasti uhapsile su Halida šeika Muhameda u martu 2003. godine i dovele ga u vezu sa mrežom islamskih terorista u BiH.

Pored Halida šeika Mohameda u dosijeima iz Gvantanama nalaze se biografije još nekoliko teorista koji su svojevremeno boravili u BiH. Jedan od njih je i Egipćanin Tarik Mahmud Ahmad, rođen u Aleksandriji, ali koji se vrlo mlad pridružio selefističkom pokretu. On početkom devedesetih godina prošlog vijeka odlazi na privremeni rad u Grčku, odakle ga put vodi u Hrvatsku gdje je radio za jednu islamsku humanitarnu organizaciju, a zatim i u BiH, gdje se 1993. godine pridružuje Armiji RBiH, gdje se borio do kraja rata.

Upravo u BiH je dobio nadimak Al Layth, što u prevodu znači lav, zbog hrabrosti kojom je ulazio u borbu. Njegove aktivnosti u BiH, u periodu od 1996. do 1999. nisu poznate. Ono što se zna jeste da ga juna 1999. godine bivši komandant Abu Mali zapošljava kao računovođu u svojoj firmi "Al Karama". Radeći kao računovođa bio je zadužen za kredit za nabavku hrane i namirnica stanovnicima Bočinje. Oktobra 2000. napušta BiH, odakle odlazi u Tursku, Iran i konačno u Avganistan, gdje je navodno i uhapšen.

Treći zatvorenik Gvantanama koji je povezan sa BiH jeste Abdu Ali Šarkavi iz Jemena koji na univerzitetu upoznaje čovjeka koji mu pomaže da otputuje za BiH. U BiH dolazi februara 1995, gdje prolazi obuku u mudžahedinskom bataljonu, koja je podrazumijevala rukovanje puškom kalašnjikov, ali i ručnim granatama. Februra 1996. se vraća se u Jemen, a zatim odlazi u Keniju, gdje je takođe djelovao jak teroristički pokret.

Tajna dokumenta otkrivaju i zašto se većina od 172 preostala zatočenika u Gvantanamu smatra visoko rizičnim i prijetnjom po SAD i njihove saveznike, ukoliko bi bili pušteni bez odgovarajuće rehabilitacije i nadzora. Istovremeno, pokazuju i da su još više oni koji su pušteni, odnosno, trećina od oko 600 već prebačenih u druge zemlje, takođe bili smatrani visoko rizičnim.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE