• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Međunarodni dan djevojčica

Prvi put u Republici Srpskoj se ove godine obilježava Međunarodni dan djevojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT).

 Međunarodni dan djevojčica Izvor: MONDO

Širom Republike Srpske organizovano je mnogo događaja u periodu od 26-30. aprila u sedmici kada se obilježava ovaj veoma značajan dan.

Cilj obilježavanja ovog dana je ohrabrivanje djevojčica i djevojaka radi povećanja njihovog interesovanja za veće učešće u obrazovanju za profesije u oblastima IKT-a.

Međunarodni dan djevojčica u IKT-u“ je ustanovljen na nivou Ujedinjenih nacija i obilježava se svake godine posljednjeg četvrtka u aprilu mjesecu u cilju promovisanja rodne ravnopravnosti, te osnaživanja djevojčica, djevojaka i žena kroz jednake mogućnosti pristupa i učešća u informaciono – komunikacionim tehnologijama (IKT). Ove godine taj dan je 28. april. Na ovaj dan širom svijeta se organizuju razne promotivne akcije i događaji, kako bi se povećalo interesovanje i učešće djevojčica u IKT-u, te mogućnosti ostvarivanja karijere u ovoj oblasti u cilju ekonomskog i društvenog osnaživanja djevojčica i žena.

Tokom školovanja djevojčice postižu vidno bolje rezulatate od dječaka, a svjetska istraživanja pokazuju da su djevojke i djevojčice nadarene i za tehnička zanimanja i profesije, ali se zbog pritiska vladajućih društvenih stereotipa radije odlučuju za neke druge profesije. U sedmici kada se obilježava ovaj dan u cijelom svijetu osnovne i srednje škole organizuju posjete školske djece i omladine institucijama, ustanovama, kompanijama, fakultetima i istraživačkim centrima u oblastima IKT-a.

Međunarodni dan djevojčica će biti održan na inicijativu i u organizaciji Gender centra Vlade Republike Srpske i Agencije za informaciono društvo Republike Srpske. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE