• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uhapšen Šarićev saradnik u Banjaluci

Zoran Ćopić, predsjednik UO "Agrokopa" iz Banjaluke je uhapšen, a imovina više firmi je zaplijenjena tokom istrage zbog pranja novca Darka Šarića

 Uhapšen Šarićev saradnik u Banjaluci Izvor: MONDO

Policija Republike Srpske uhapsila je danas u Banjaluci Zorana Ćopića, najbližeg saradnika odbjeglog narko-bosa Darka Šarića i privremeno mu oduzela i blokirala imovinu u Srpskoj vrijednu više od 20 miliona KM, saznaje "Glas Srpske".

Izvor lista, blizak istrazi, kaže da je policija ušla u trag sumnjivim transakcijama i "pranju" više od 14 miliona KM stečenih trgovinom narkoticima, te da bi sutra trebalo da budu blokirani svi Ćopićevi bankovni računi.

Privremeno su blokirane akcije Fabrike šećera Bijeljina koja je u vlasništvu Ćopićeve firme "Agrokop eksport-import" Banjaluka. Zamrznuta je i druga Ćopićeva firma "Aviorent" Banjaluka u čijem vlasništvu je i jedan avion vrijedan više od 200.000 evra.

Vrijednost blokirane imovine procjenjuje se na 30 miliona konvertibilnih maraka (oko 15 miliona evra), a policija sumnja da je preko tih preduzeća "oprano" 14 miliona KM (oko 7,5 miliona evra), javila je večeras banjalučka televizija ATV.

Sudija banjalučkog okružnog suda Danijela Milovanović rekla je toj televiziji da je izdata naredba za izuzimanje poslovne dokumentacije bijeljinske "Pavlović banke", koja se odnosi na poslovanje "Šećerane".

Ovakve mjere preduzete su u okviru akcije "Mašina", koju po nalogu Specijalnog tužilaštva RS sprovodi policija tog entiteta BiH u saradnji sa policijom Srbije.

Iako je zabranjeno raspolaganje i prodaja imovine Fabrike šećera, ova firma nastavlja da radi i dalje, a policija se na mjeru zabrane prodaje imovine odlučila da bi spriječila da Šećerana pređe na treće lice i bude ugašena, piše "Glas Srpske".

Pripadnici MUP-a RS, u saradnji sa MUP-om Srbije, mjesecima prate Ćopićeve aktivnosti na teritoriji Srpske. Pripadnici Odjeljenja za istrage krivičnih djela teškog i organizovanog kriminala i Odjeljenja za finansijske istrage MUP-a RS, po naredbi Specijalnog tužilaštva RS u akciji pod kodnim nazivom "Mašina" pretresli su Ćopićeve firme "Agrokop eksport-import" i "Aviorent", te Fabriku šećera u Bijeljini.

Policija je pretresla i Ćopićevu kuću u Ulici Sretena Stojanovića u Banjaluci, a izuzeta je i određena dokumentacija. Ćopića su inspektori cijeli dan saslušavali u kući, a predveče je lišen slobode.

Ćopić je bio Šarićev posrednik u brojnim poslovima vezanim za kupovinu nekretnina širom Srbije, a nalazio se u upravnim odborima više od 150 Šarićevih preduzeća, navodi list. Jedno od njih je "Agrokop" Novi Sad, koje je registrovalo firmu "Agrokop" u Banjaluci i krajem 2009. godine na licitaciji kupilo Fabriku šećera u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine.

Policija RS utvrdila je da je upravo u bijeljinsku Šećeranu uložen "prljavi" novac Darka Šarića.

U februaru je u Specijalnom sudu u Beogradu počelo suđenje devetočlanoj grupi Darka Šarića zbog pranja više od 20 miliona evra stečenih švercom kokaina. Šariću i Ćopiću sudi se u odsustvu, jer nisu dostupni policiji u Srbiji.

Kako saznaje "Glas Srpske", Jedinica za finansijske istrage MUP-a Srbije vodi još četiri finansijske istrage protiv Šarića, Ćopića i njihove organizovane grupe. Vlastima Srbije, koje su raspisale potjernicu, Zoran Ćopić nije mogao biti izručen jer ima državljanstvo BiH.

Policija RS prošle godine u junu privodila ga je pod sumnjom da je planirao atentat na srpskog ministra policije Ivicu Dačića koji je tada doputovao u Banjaluku. Poslije šest časova saslušanja Ćopić je pušten.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE