• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Ništa spektakularno u Karađorđevu

Predsjednik RS Milorad Dodik ocijenio je da se u Karađorđevu nije desilo ništa više od protokolarnog sastanka i da on njime nije posebno impresioniran.

 Dodik: Ništa spektakularno u Karađorđevu Izvor: MONDO

On je konstatovao da su takvi sastanci dobri oblici komunikacije i da bi bilo dobro da se na njima razgovara o ekonomskoj saradnji.

"Vidjeli smo da je u Sarajevu bilo nekakvih priprema kao da bi se na tom sastanku trebale donijeti nekakve deklaracije ili rezolucije, a vidjeli smo da ni od istambulske rezolucije nema ništa", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa opštinskim odborom SNSD-a Mrkonjić Grad.

Dodik je naglasio da ono što unosi dozu podozrenja jeste uloga Turske koja želi da u BiH isključivo podržava jednu stranu i to bošnjačku, kao što je to i vidljivo kroz više izjava turskog ministra inostranih poslova (Ahmeta Davutoglua).

"Sada Turska ulazi u jednu višu fazu, a to je da za svoju navijačku politiku u BiH kroz podršku jednoj strani želi da dobije podršku na regionalnom nivou", konstatovao je Dodik.

U Karađorđevu su se danas sastali predsjednik Srbije Boris Tadić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, bošnjački i hrvatski član Predsjedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić, te predsjednik Turske Abdulah Gul.

Predsjednik RS Milorad Dodik ocijenio je da je izjava bivšeg hrvatskog generala Ljube Ćesića zvanog Rojs o učešću hrvatske vojske u Srpskoj 1995. godine potvrdu da su hrvatske snage bile na ovim terenima i počinile ratni zločin.

"Ako Rojs kaže da je on bio ovdje (na podrčju Mrkonjić Grada) i da je bio i (Ante) Gotovina, onda se logično postavlja pitanje šta su oni to ovdje radili i ko im je dao mandat da dolaze i ubijaju civile, za što moraju da odgovaraju", rekao je Dodik novinarima u Mrkonjić Gradu.

On je naglasio da od Suda i Tužilaštva BiH traže da se izjasne da li je na ovim područjima zapadne Krajine bilo ili nije bilo zločina, a ako to ne žele da urade, rekao je, "sutra nam takve institucije i ne trebaju".

Bivši hrvatski general Ljubo Ćesić Rojs zaprijetio je da će u Hrvatskoj, ako budu provocirani optužnicama zbog vojnih akcija 1995. godine u Republici Srpskoj, "ponovo formirati snage i osloboditi Banjaluku, jer ionako istorijski pripada Hrvatskoj".

Komentarišući medijske napise o istragama za zločine Hrvatske vojske u Republici Srpskoj s akcentom na akcije "Južni potez", Ćesić je potvrdio da je učestvovao u tim akcijama i da je Mrkonjić Grad bio zadnja operacija Hrvatske vojske.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE