• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Referendum o Sudu BiH za 45 dana

Referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH biće održan u RS za 45 dana pošto je ova skupštinska odluka danas objavljena u Službenom glasniku RS.

 Referendum o Sudu BiH za 45 dana Izvor: MONDO

Prema odluci Narodne skupštine RS referendum na kojem će se građani RS izjasniti da li podržavaju nametnute zakone visokih predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH će se održati u prvoj nedelji nakon 45 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Parlament RS je nedavno donio odluku o rasposivanju referenduma u RS, koju je nakon toga potvrdilo i Vijeće naroda RS, čime su se stvorili uslovi da on bude objavljena u Službenom glasniku RS.

Bošnjački klub u Vijeću naroda nije se pozivao na veto, nego traži od visokog predstavnika u BiH da reaguje i spriječi da na snagu stupi odluka o referendumu, koja je za njih antiustavna i antidejtonska.

Premijer RS Aleksandar Džombić rekao je u utorak da će sredstva za potrebe održavanja referenduma o nametnutim zakonima visokih predstavnika u BiH , posebno Suda i tužilaštva, biti obezbijeđena iz budžetskih rezervi za ovu godinu.

Džombić je podsjetio da je referendum osnovno demokratsko i ljudsko pravo svih država i naroda i ne vidi razlog zašto to ne bi bilo pravo srpskog naroda i RS.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, kao i ambasadori zemalja članica Savjeta za primjenu mira (PIC) u BiH, izuzev Rusije, oštro su osudili donošenje skupštinske odluke o referendumu o nametnutim zakonima visokih predstavnika, posebno Suda i tužilaštva BiH.

Incko nije isključio mogućnost intervencije ukoliko odluka o referendumu bude pravosnažna.

Za Incka, kao i za druge ambasadore PIC, posebno SAD, skupštinska odluka o raspisivanju refrenduma u RS je antidejtonska i antiustavna.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE